JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Coronapresentation av pristagare / Kulturpris 2020

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Drejare Jacobsson - årets kulturpristagare

Keramiktillverkning har länge varit synonymt med Laholm. Börje Jacobsson är en av stadens historiskt sett många drejare. I år tilldelas han Laholms kommuns kulturpris.

Laholms kommuns kulturpris 2020 tilldelas krukmakaren Börje Jakobsson för hans betydande roll i Laholmskeramikens utveckling. Inledningsvis hos välkända Janikeramik och senare med sin hustru Inger i deras gemensamma och lokala företag Ahla Krukmakeri.

Börje Jakobsson startade med keramiken direkt efter skolan i skånska Borrby på Österlen och han började jobba med keramik som fjortonåring på Krukmakaren i Ystad. Hans bror fick jobb som bagare på regementet och Börje flyttade in hos honom.

De köpte en gammal Norton motorcykel tillsammans tre år senare och drog iväg norrut mot västkusten. Börje minns hur vackert han tyckte det var när de for längs Lagan på Lagavägen förbi kyrkan i Laholm. De fortsatte landsvägen till Halmstad och besökte arbetsförmedlingen för att söka jobb. 

Brodern fick jobb på Slottets bageri och Börje fick kontakt med nystartade Janikeramik i Laholm som behövde en drejare till. Efter en tid skickade de brev till Börje i Borrby som började på Jani 1951.

Namnet kommer efter grundarna Jane Wålstedt och Nils Larssons inledande bokstäver. Börje stannade hos Janikeramik i närmare två decennier och utvecklades under denna tid till att bli firmans skickligaste drejare. Många av Janis mest betydelsefulla keramiska verk, som idag går under auktionsklubban för höga belopp, hade aldrig varit möjliga att framställa utan Börjes skicklighet vid drejskivan. Jane Wålstedt gjorde sedan sin karaktäristiskgrafiska form på verken.

Egen verkstad

När Janikeramik upphörde i början på 1970-talet startade Börje egen verkstad tillsammans med sin hustru Inger under namnet Ahla Krukmakeri, där tillverkningen av både bruks- och prydnadskeramik fortsatte fram till slutet av 1990-talet. Verksamheten skötte Inger och Börje från hemmet i Ahla som byggdes ut i etapper eftersom verksamheten gick bra. Tillsammans blev de en viktig del av den keramiktillverkning som så starkt präglade Laholms näringsliv då.

Våren 2020 visade Laholms keramikmuseum utvalda verk av honom en trappa ner på Teckningsmuseet. I utställningen med utvalda verk fanns också Börjes gesällbrev och utlärlingsbevis med ring. Till beskådande finns också en vacker stor urna och ett fat som var Börjes mästarprov. Till provet hörde även ett tredje hantverk som slogs sönder, bara för att studera om den hade bränts jämnt av Börje i ugnen. Det hade den.

Film om Börje

Hösten 2019 gjorde vännen och grannen Thomas Möller en film om Börje Jacobsson och hans liv med leran ”Börje Jacobsson. Mästerdrejare och keramiker”. Filmen skulle premiärvisats under årets Svenska Filmdagarna Laholm 20 – 29 mars på biograf Maxim men en pandemi kom i vägen så det var inte så många som hann se filmen. Vi hoppas på att få se Thomas film om Börje så snart det går. Förresten lär Thomas ha fler filmprojekt på gång.

Pensionär i 20 år

Nu har Börje varit pensionär i 20 år. På frågan om han drejar nuförtiden så pekar han på en liten kruka på bordet.

- Den där drejade jag för ett år sedan (bilden) då min dotter ville filma mig medan jag jobbade. Jag ristade in en text till minne av händelsen i botten på den lilla krukan. Formen är inte helt perfekt, påpekar Börje.

Men mina okunniga ögon kunde inte se något fel på den lilla enkla men vackra krukan. Börje menade att när han höll på förr så hade han en otrolig rutin så det gick snabbt som attan att dreja till något. Det tar många år att få rutin på drejning förklarar han.

90-årskalas

- Det här med kulturpriset är ju helt fantastiskt. Det trodde jag inte att jag skulle få, säger Börje. Jag fyller åttioåtta den 19 mars nästa år 2021. Blir jag nittio år så ska jag bjuda släkt och vänner på kalas. Jag hoppas att det går, men det vet man aldrig. Det kan ju ta ett snabbt slut, skrockar Börje.

I början kunde han bara ta tre kronor för sina saker, men han ville göra unika vackra ting i en tid då folk ville ha billiga massproducerade saker. Men folks inställningen ändrades med tiden och hans keramik blev uppskattat.

Motivering

"Laholms kommuns kulturpris 2020 tilldelas krukmakaren Börje Jakobsson för den betydelse han haft för laholmskeramikens utveckling under senare delen av 1900-talet. Först som mästerdrejare hos Jani-Keramik och därefter som egenföretagare inom krukmakerinäringen då han tillsammans med hustrun Inger drev en framgångsrik verkstad i Ahla."

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021