JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Coronapresentation av pristagare / Personalpris 2020

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Nattpatrullen får 2020 års personalpris

Isabel Wigforss, Gabrielle Ståhl och Sara Unosson jobbar i kommunens nattpatrull, som i år tilldelas personalpriset på 10 000 kronor.

Årets personalstipendium går till nattpatrullen inom hemtjänsten som förutom sin sjukvårdsutbildning även utbildats av räddningstjänsten för att göra värdefulla, livräddande insatser och är en del av Semi-fip-verksamheten.

Då socialtjänsten tillsammans med räddningstjänsten 2019 startade upp Semi-fip-verksamheten i kommunen var nattpatrullen ett självklart val eftersom de redan självmant gjorde mycket av det arbetet på sina pass.

Susanne Parkkinen, enhetschef för nattpatrullen, berättar att kulturen hos personalen på nattpatrullen är omvårdande, omhändertagande och medborgarnära. Eller som Susanne Parkkinen beskriver dem är de:

-Väldigt professionella!

Utbildade för akuta insatser

Nattpatrullen, som i sina pass täcker hela kommunen, består av 26 ordinarie medarbetare och 21 vikarier uppdelade i fyra grupper, samt en mindre grupp som utgår från Lingården och som bemannar i en enkelbil i innerstaden. Samtlig ordinarie och så gott som alla vikarier har genomgått räddningstjänstens utbildning i Sem-fip som består av ett utbildningspass på tolv timmar och praktik, och därefter även genomgått fortbildning. Nu kan de vara först på plats och hjälpa till vid bränder, trafikolyckor, drunkningar och sjukvårdslarm.

I bilarna, som även är uppkopplade mot SOS alarm, har de brandsläckare, släckgranat, hjärtstartare, sjukvårdsväska och utrustning för att hjälpa till vid drunkning samt olyckstält och varningslampa för att kunna varna andra trafikanter. Ett snabbt ingripande vid till exempel hjärtstillestånd eller att kunna förhindra att små bränder växter till stora, kan rädda både liv och egendom och gör undersköterskorna i nattpatrullen till en viktig del av säkerhetsarbetet i kommunen. Enhetschef Susanne Parkkinen försäkrar emellertid att deras arbete aldrig går ut över brukarna.

Tiotal larm

Hittills har ett tiotal larm hos SOS blivit registrerade som Semi-fip-utryckningar. Av sekretesskäl kan Susanne Parkkinen inte gå in på några detaljer men berättar att det rört sig om hjärtstillestånd, bil- och lägenhetsbränder och även självmordsförsök.

Vinnarna vet ännu inte vad de ska göra för sina vinstpengar, kanske blir det någon föreläsning eller en utbildning, och som Susanne Parkkinen säger är de:

- Mer glada för äran än för pengarna.

Tobias Evertsson, utbildare på räddningstjänsten kommenterar vinsten så här:

- Det är självklart väldigt kul att Semi-fip, nattpatrullerna vann priset till årets personalstipendium. Nattpatrullerna är en driftig grupp som tagit sig an den här uppgiften på ett mycket bra sätt. Jag tycker helt klart att nattpatrullerna är den klockrena personalgruppen för uppdraget Semifip, de har varit engagerade från start och vi har ett gott samarbete sinsemellan.

- Med projektet Semifip samverkar vi med kommunens enheter på ett effektivt sätt för att skapa goda förutsättningar för hälsa, trygghet och säkerhet. Detta har vi också sett att vi har gjort med Semi-fips insatser.

Motivering

"Årets personalstipendium går till en personalgrupp som med mod och driftighet tagit sig an nya arbetsuppgifter utan att tveka. Att få göra skillnad och hjälpa är det som varit viktigast för arbetsgruppen. Sedan projektet med Semi-fip startade har de varit med och gjort betydelsefulla insatser som räddat liv."

Snabbfakta Semi-fip

En fip är en första insats person. I de fall nattpatrullen är närmast ett larm som kommer in till SOS alarm kan de bli anropade via Rakel-utrustningen de har i sin bil, snabbt vara på plats och göra en första insats och med den spara värdefulla minuter till räddningstjänsten eller ambulanspersonalen.

 Text: Annika Lindblad. Bild: Loreen Alshomar

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021