JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Coronapresentation av pristagare / Ungdomsbrandkåren – årets förening i kommunen

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Ungdomsbrandkåren – Årets förening i kommunen

Stefan Agnesson, ledare i ungdomsbrandkåren, flankerad av Tuva Alm, Ava Neogard, Nikolaj Balfanz och Martin Persson.

Kamratskap, kraften i känslan av att växa med en uppgift, stärkt självförtroende och en brinnande vilja att göra betydelsefulla insatser i akuta situationer. Fyra återkommande beskrivningar när fyra ungdomar berättar om varför de engagerat sig i ungdomsbrandkåren. I år utsedd till Årets förening i Laholms kommun.

- Jätteroligt att bli uppmärksammad på detta sätt, säger ledaren och eldsjälen Stefan Agnesson.

I 29 år har huvudansvaret för verksamheten legat på hans axlar. Men det fanns en tid även före Stefan. I Laholm bildades kåren 1959, och en bit in på 1960-talet tillkom Knäred. 2005 sällade sig Våxtorp till gruppen.

Intresset för att vara med har växt stadigt. För några år sedan slog man i taket. 36 ungdomar med tio ledare, jämnt fördelade över kårerna, är nu aktiva.

- Fler än så kan vi inte ta in, för vi har inte utrustning till fler, säger Stefan, som gläds med ungdomarna till utmärkelsen.

Besök i förskoleklassen

Som 12-åring öppnas dörren till att få vara med i kåren. Ett inträde som många redan då sett fram emot under flera år. Ty så tidigt som i förskoleklassen får barnen upp ögonen för verksamheten när ungdomar från kåren besöker kommunens skolor. I årskurs två är de tillbaka, liksom i femman och i åttan. En uppsökande verksamhet som pågått i 23 år.

- Ofta får jag höra att de yngre eleverna längtar efter våra besök. Och det är verkligen roligt att komma ut och berätta om vad vi gör, säger Ava Neogard.

Hon är en av dem som tidigt bestämde sig för att gå med i ungdomsbrandkåren i Knäred. Att pappan var deltidsbrandman förstärkte beslutet.
- Det verkade coolt, och jag vill gärna hjälpa folk i utsatta situationer, säger Ava.

Instruerat 1 140 elever

Trots coronapandemin har ungdomsbrandkåren träffat 1 140 elever under året, på ett coronasäkert sätt det vill säga utomhus. Ungdomarna har visat hur eld i en brinnande gryta kvävs, hur brandfilt används, instruerat eleverna i hjärt- och lungräddning och hur man agerar när en person som satt något i halsen kippar efter andan.

- En av oss tar på sig en särskild väst. En annan i gruppen greppar personen bakifrån, och med ett fast grepp trycker till ovanför naveln, strax under bröstbenet. Trycket gör att föremålet i luftstrupen far upp. Greppet kallas för heimlichmanövern, förklarar Martin Persson.

Intresset väcktes i Tyskland

Intresset för ungdomsbrandkåren väcks ofta av en pappa som är brandman eller av en kompis som gått med. Så var det inte för Nikolaj Balfanz. Som boende i Tyskland kom hans mamma i kontakt med ungdomsbrandkåren. Efter flytten till Sverige fick hon Nikolaj att höra sig för om verksamheten i Laholm.

- Den har betytt och betyder mycket för mig. Kamratskapet är härligt. Vi hjälps åt över åldersgränserna och man lär sig oerhört mycket, säger han.

Tuva Alm är gruppchef med ett utökat ansvar. Ett förtroende som stärkt hennes självkänsla, inte minst i fråga om att klara uppgifter i olika sammanhang utanför kåren. Tilliten till den egna förmågan har fått sig en rejäl knuff framåt.

Vana vid uppmärksamhet

Som Årets förening får ungdomsbrandkåren 12 500 kronor och extra uppmärksamhet. En roll de är ganska vana vid. För vid flera tillfällen har de så här års klivit in i buren för Musikhjälpen, och i direktsänd tv överlämnat en rejäl summa som de samlat in i kommunen. Nio års insamling har gett totalt 145 000 kronor. Aktiva var de även detta coronaår med ett digitalt upplägg för insamlingen.

Sommaren 2022 väntar mästerskap i Slovenien för ungdomsbrandkårer. En resa ungdomarna redan ser fram emot. Innan dess väntar en betydligt kortare tur, men likväl mycket eftertraktad. Kanske en dag på Liseberg.

- Det är i vart fall vad jag hoppas att vi använder prissumman till, säger Ava Neogard, men hon är lika öppen för ett läger i Hjörnered.

Motivering

”Genom åren har föreningen gett ungdomar en meningsfull fritid, gott kamratskap, ledarskap och en livsviktig utbildning inom brandsäkerhet och sjukvård. Dagens ungdomsbrandkår förbereder framtidens blåljuspersonal i Laholms kommun."

Text och bild: Lars Ingemarson

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021