JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Deltidsbrandmän i företaget - en vinst på många sätt

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Deltidsbrandmän i företaget - en vinst på många sätt

Publicerad 20 februari 2020

I Fredrik Johansson (t h) och sex andra deltidsbrandmän på Heléns rör har platschef Fredrik Hultberg en stor tillgång i det säkerhetstänk som de bär med sig.

En vinst för samhället och en vinst för företaget. Så ser Heléns rör i Knäred på sin långvariga tradition med anställda som också är deltidsbrandmän.

- Det är tryggt för orten och för oss på Heléns har deltidsbrandmännen utvecklat vårt säkerhetstänk. Med dem har vi också tillgång till sjukvårdskunnig personal för att hantera akuta situationer, säger Fredrik Hultberg platschef för verksamheten i Knäred.

Sex deltidsbrandmän på Heléns

Räddningstjänsten i Knäred består av 17 deltidsbrandmän. Av dessa jobbar sex på Heléns rör. I nuläget är det till och med sju med en timanställd medarbetare.

I åtskilliga år har företaget välvilligt ställt sig positivt till att ha anställda som också är deltidsbrandmän. En inställning som i hög grad gjort det möjligt att bibehålla nuvarande omfattning av räddningstjänsten i Knäred. Och därmed tillhandahålla snabba insatser för att rädda liv och lem i och utanför orten.

Hundra utryckningar

Med cirka hundra utryckningar per år i Knäred larmas någon eller några av deltidsbrandmännen på Heléns minst en gång i veckan. Då släpper de vad de har för händerna för att snabbt ta sig till stationen i Knäred. Oavsett vad de gör.

- Visst, det skulle kunna få konsekvenser för verksamheten, men vi har en flexibel och stabil personalstyrka som snabbt kan rycka in när någon eller några åker på larm. Så det är inget problem, säger Fredrik Hultberg, och fortsätter:

- Tvärtom, det är en styrka att ha personal som är deltidsbrandmän. Förutom deras säkerhetstänk, har ögon för smått och stort i lokalerna, besitter de kunskap som är till stort gagn för företaget, exempelvis kemikaliehantering.

Ansvarar för företagets brandskyddsarbete

Underhållstekniker Fredrik Johansson är en av deltidsbrandmännen. Var tredje vecka, måndag-måndag, har han jour. Radien från brandstationen är då hårt begränsad. Högst fem minuter efter larmet ska han vara omklädd och på väg att göra en insats.

Jobbet som deltidsbrandman har lett till att han och övriga brandmän på Heléns i Knäred ansvarar för och leder företagets systematiska brandskyddsarbete, som företaget enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO) är skyldigt att bedriva. En utbildning som omfattar samtliga anställda i Knäred och Halmstad, cirka 200 personer.

- Det är roligt, intressant och utvecklande att företaget gett oss denna roll. Och vi har fått stor uppskattning för vad vi gjort, säger Fredrik Johansson.

Skräddarsydd utbildning

För företaget innebär deras engagemang att man slipper anlita utomstående för uppgiften, och att utbildningspaketet kan skräddarsys för företaget.

- Med den erfarenhet vi har av deltidsbrandmän, önskar jag att fler tänker som vi. För det är verkligen en tillgång att ha anställda som också är deltidsbrandmän, en vinst för alla, säger Fredrik Hultberg.

Kortvariga insatser

Brandmästare Andreas Randevik uppskattar Heléns inställning, och hoppas att fler får upp ögonen för de många förtjänster det innebär att ha deltidsbrandmän på arbetsplatsen. Och han understryker att cirka 90 procent av larmen genererar insatser som åtgärdas inom en timme.

- Frånvaron från arbetsplatsen blir alltså inte särskilt långvarig, säger han.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021