JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Efterlängtat konstverk på plats i Knäred

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Efterlängtat konstverk på plats i Knäred

Publicerad 09 september 2020

Konstnären Ole Bunton och hans mannar lägger den sista biten på plats med hjälp av både mankraft och en stor lyftkran.

Nu är det på plats på torget, Knäreds nya konstverk, beställt år 2014 av Svea Larssons donationsfond för att uppmärksamma 400-årsfirandet av freden i Knäred år 1613.

Konstverket, en skulptur kallad Fredsbro, är cirka 2,5 meter högt och ska med sina tre ben symbolisera bron mellan länderna som var inblandade i slutandet av freden, Sverige, Danmark och Norge. Det är tillverkat i granit och ytorna är handknackade med mejsel i en teknik kallad spetshuggning som konstnären, Ole Bunton, själv tycker är det vackraste sättet att behandla sten på.

- Detta går absolut inte att få till med en maskin, allt måste tillverkas för hand med tusentals hugg med hammare och mejsel, säger Ole Bunton. 

Det som ser ut som två olika sorters sten är i själva verket samma. Den mörka delen på fundamentet är spetshuggen och den ljusa obearbetad.

Inspiration från kyrka

Inspirationen till sin skulptur har konstnären hämtat från en port i ett vapenhus i en dansk kyrka. Porten tillverkad i samma teknik med valv och spetshuggning.

- Jag tyckte den var så vacker och har tidigare gjort en mindre, liknande skulptur som är formad som en bro med valv som den kyrkporten. Det var den skulpturen som gjorde att jag blev en av dem som tillfrågades om att eventuellt få göra ett konstverk hit.

Ole Bunton och hans medhjälpare fick i monterandet både ta till mankraft och en stor kranbil för att få de stora stenblocken och dess överliggare att hamna som de skulle. Eftersom de olika delarna är gjorda för att passa precis in i varandra var det precision som gällde. En centimeter fel i basen kan generera upp till tre centimeters differens i toppen, och då lägger sig inte överliggaren till valvet som den ska.

Torget fräschas upp under hösten

Förutom att bidra med att täcka kostnaderna för verkets placering så som fundament och belysning, kommer Laholms kommun under hösten även att snygga till torget genom att sätta ut nya bänkar, fixa till boulebanan, ta bort den gröna beläggningen på ytorna och rensa rabatter och ogräs.

Text och bild: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021