JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Energirådgivning ger effekt i samhället

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Energirådgivning ger effekt i samhället

Publicerad 07 maj 2020

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger effekt på samhällsnivå. Det visar en nyligen avslutad effektanalys gjord av Sweco på uppdrag av Energimyndigheten.

Hälften av de som sökt råd - privatpersoner, företag och organisationerna - uppger att de har genomfört en eller flera energieffektiviserande åtgärder efter kontakten med energi- och klimatrådgivarna. Undersökningen visar också att de som sökt råd höjt sin kompetens inför upphandling av nya lösningar för energieffektivisering och användning av förnybar energi.

Kostnadsfri och oberoende rådgivning

Energi- och klimatrådgivningen har varit en väsentlig del av Sveriges energieffektiviseringsarbete i snart 40 år. Den har erbjudit en kostnadsfri och oberoende rådgivning dit allmänhet, företag och organisationer kunnat vända sig med olika energifrågor exempelvis kring uppvärmning, egen elproduktion samt fordon och resval med mera. Formerna har varierat med tiden, både allmän folkbildning och mera specifika rådgivningsinsatser har förekommit.

Personlig rådgivning för samhällsnytta

Effektanalysen visar att den personliga rådgivningen har stor betydelse när man står inför det ekonomiska beslutet att göra en investering för att öka energieffektiviteten eller byta till förnybart.

De främsta anledningarna för att vända sig till en energi- och klimatrådgivare visar sig vara:

  • att spara pengar,
  • att få en oberoende part som bekräftar det man kommit fram till på egen hand,
  • att kunna prata med en kunnig person som kan ge inspel till ens egen specifika situation.

Den sista punkten är en av den kommunala energi- och klimatrådgivningens stora styrka. Det visar sig också att många rådgivningstillfällen kring en specifik fråga ofta utvecklas till att den rådsökande får ett helhetsperspektiv på sin energiförsörjning och energianvändning samt de individuella förutsättningarna.

Föreläsningar och studiecirkel

– Förutom personlig rådgivning har vi också föreläsningar och andra aktiviteter som riktar sig till grupper, säger Ylva Jalming, energi- och klimatrådgivare i Laholms och Halmstads kommun. Just nu tar vi emot anmälningar till en studiecirkel för nyblivna husägare. På grund av coronaviruset går den digitalt. I april hade vi en uppskattad föreläsning om solenergi, även denna digitalt.

Energi- och klimatrådgivningen

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Det finns energi- och klimatrådgivare i 284 av landets 290 kommuner.

Den som är intresserade av att få hjälp av sin kommunala energi- och klimatrådgivning kan antingen ringa sin kommuns växel eller söka upp kontaktuppgifterna på Energimyndighetens webbplats.

Energi- och klimatrådgivningen finansieras av Energimyndigheten, som tillsammans med de 15 regionala energikontoren samordnar arbetet för landets alla energi- och klimatrådgivare. Syftet är att öka takten för att nå de energi- och klimatpolitiska målen samtidigt som insatserna bidrar till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.

För frågor, kontakta:

Halmstad och Laholm

Ylva Jalming, energi- och klimatrådgivare     
Telefon: 035-13 74 28  
E-post: ylva.jalming@halmstad.se 

Pernilla Widstam, energi- och klimatrådgivare
Telefon: 035-13 72 25
E-post: pernilla.widstam@halmstad.se

Samordning från Energimyndigheten 

Morgan Dahlman, Energimyndigheten
Telefon: 073-660 21 44
E-post: morgan.dahlman@energimyndigheten.se

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021