JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Ett bra övningsområde möjliggör samverkan mellan blåljuspersonal

Ett bra övningsområde möjliggör samverkan mellan blåljuspersonal

Publicerad 20 november 2020

Räddningstjänsten och hundförare från polisen genomför kravallövning.

Räddningstjänstens övningsområde vid reningsverket i Ängstorp spänner över 2500 kvadratmeter och består av både öppna ytor, bilvrak och byggnader för att räddningstjänsten ska kunna genomföra sina olika övningar, både på egen hand och ibland tillsammans med polis och ambulanspersonal.

För att vara förberedda på alla tänkbara scenarier genomför räddningstjänsten varje år flera olika övningar på området. En del av dem innefattar också andra aktörer som kan vara inblandade i olyckor och bränder såsom polis och ambulanspersonal. Då är det nödvändigt att vara på ett ställe som kan anpassas för just den typen av övning.

  Räddningstjänst och hundförare från polisen har kravallövning.

Viktigt med samarbetsövningar

På bilderna ser ni hur räddningstjänsten tillsammans med hundförare från polisen genomför en kravallövning tillsammans med Laholms brandmän från Laholms räddningstjänst. Övningen utförs med rökmaskiner, sirener och eldar, ett bra exempel på det samarbete som är så viktigt för att vara redo inför en verklig händelse.

Tobias Evertsson, utbildare på räddningstjänsten i Laholm, sammanfattar vikten av ett bra övningsområde för samövningar mellan blåljuspersonal så här:
- Vi behöver en god samverkan för ett tryggt samhälle.

Här utbildar räddningstjänsten personal från socialförvaltningens nattpatrullerande hemtjänst som tränas i sitt uppdrag att vara först på plats på SOS-relaterade larm, kallat Semi-FIP.

Ett övningsområde för många olika delar inom räddningstjänsten

På övningsområdet hålls det också utbildning och övning för andra grupper som till exempel ungdomsbrandkår, Semi FIP, andra räddningstjänster och projektet Människan bakom uniformen (MBU) som vänder sig till ungdomar. Dessa har sina övningar på området och genomförs tillsammans med socialtjänst, polis och ambulanspersonal. Räddningstjänsten har även ett stort samarbete med Osbecksgymnasiet och dess elever. Eleverna använder övningsområdet varje vecka för att genomföra sin utbildning. Eleverna från Osbecksgymnasiet har valt profilen Risk och säkerhet i sin utbildning.

 Räddningstjänsten använder sitt övningsområde till de utbildningar de ska utföra varje år.

Text: Annika Lindblad. Bild: Laholms räddningstrjänst

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021