JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Expressutbildas i vård och omsorg

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Expressutbildas i vård och omsorg

Publicerad 24 april 2020

Under fyra dagar ska Malin Kyttä gå bredvid hemtjänstpersonal för att sätta sig in i yrket och eventuellt hjälpa till om personalläget blir än mer akut. Första dagen introducerade Becky Claurentzius henne i arbetsuppgifterna.

- Visst var jag nervös. Jag visste ju inte vad jag skulle ställas inför. Vården har jag ingen som helst erfarenhet av.
Malin Kyttä, till vardags biblioteksassistent på Stadsbiblioteket i Laholm, och undersköterskan Becky Claurentzius har just klivit av hemtjänstbilen i Vallberga för en kort fikapaus. Efter tre timmars bredvidgång har nervositeten gradvis släppt.

Malin Kyttä ingår i den första gruppen på cirka 30 personer som beordrats till en expressutbildning inom vård om omsorg för att eventuellt täcka upp akut personalbehov inom äldreomsorgen. Ett beslut som kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott fattade i början av veckan.

Först ut i utbildningssatsningen är personal inom kultur- och utvecklingsverksamheten.

- Att beordras till en uppgift man aldrig ägnat sig åt är givetvis inte kul. Inte minst med tanke på att det sker mot bakgrund av coronavirusets framfart. Men naturligtvis förstår jag varför insatsen görs. Allas bidrag kan vara viktigt i denna stund, säger Malin.

Sex dagars utbildning

Expressutbildningen omfattar totalt sex dagar: en dags teori på Campus Laholm, fyra dagars praktik i regi av socialtjänsten och en dags självstudier med material sammanställt av Socialstyrelsen.

Så innan Malin Kyttä på fredagsmorgonen klev in i hemtjänstbilen i Våxtorp tillsammans med Becky Claurentzius, hade hon genomgått det teoretiska momentet.

Vård- och omsorgslärarna Helene Sörensen och Johanna Fred höll i denna del bestående av grundläggande hygienrutiner och ergonomiska moment förknippade med verksamheten.

- Vi har nära nog jobbat dag och natt inför kursstarten. Noga tänkt igenom vad man behöver ha med sig för att klara uppgiften och sett till att den teoretiska delen inte får bli en massa korvstoppning, säger Helene Sörensen.

Vård- och omsorgsläraren Helene Sörensen gick igenom grundläggande hygienkunskap.

God handhygien är a och o

I sitt moment betonar hon vikten av god hygien så som regelbunden handtvätt, handdesinfektion och användning av skyddsutrustning när det krävs. Helene Sörensen berör också lagstiftningen inom vårdområdet.

- God hygien är a och o för att förbygga all smittspridning. Länge har jag poängterat detta och i rådande läge är det ju något som Folkhälsomyndigheten ständigt påminner om. Med god hygien minskar antalet vårdrelaterade sjukdomar och därmed också kostnaden för samhället, säger hon.

Noga med handspriten

Malin Kyttä är också ytterst noga med att sprita händerna och minns Helene Sörensens förmaning. I dessa tider är det viktigare än någonsin. Malin och övriga som expressutbildas behöver dock inte oroas för att sättas in där coronsmitta konstaterats. Den uppgiften landar på ordinarie personal.

- Jag kan mycket väl tänka mig att hjälpa till med städning, hemkörning av beställda varor och vara ett socialt stöd för dem som har hemtjänst. För jag kan tänka mig att ensamheten i dessa coronatider blir mycket större när äldre personer rekommenderas att ha få kontakter för att minska risken för smitta, säger Malin.

Den insatsen skulle betyda mycket för ordinarie hemtjänstpersonal, understryker Becky Claurentzius.

- Eftersom vi är hårt ansträngda personalmässigt är det svårt att hinna med uppgifter som vi normalt sett gör. Då skulle exempelvis Malin var ett bra komplement, och vi kan ägna oss åt insatser som det kan vara lite svårare för oerfarna att utföra så som duschning, säger Becky.

Ny kurs 

Under nästa vecka utbildas ytterligare ett 30-tal personer inom kultur- och utvecklingsverksamhetens område, och i början av maj lika många från andra verksamheter.

Efter expressutbildningen återgår personalen inom kultur- och utvecklingsverksamheten till sina ordinarie arbetsuppgifter varvid verksamheter, som varit stängda till och med den 30 april, återupptas.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021