JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Fast anställning på prestigefyllt bilföretag

Vuxenstuderande på Campus fick jobb på Koenigsegg

Publicerad 02 juni 2020

Enayatullah Nasrullahi, Alisina Husseini, Kristoffer Jahn, Niklas Säfström, Thorbjörn Eliasson och Niclas Lindahl har gått bilbyggarutbildningen på Campus Laholm.

Blott en helg efter avslutad bilbyggarutbildning väntar fast anställning för sex vuxenstuderande på Campus Laholm. Och det är inte vilken anställning som helst. Det handlar om jobb på ett av världens mest prestigefyllda bilföretag, Koenigsegg i Ängelholm.

Här ska de ta sig an hantverksmässigt bilbyggande, där ingen detalj, hur liten den än må vara, ses över axeln. Perfektion från minsta lilla pryl till färdig bil genomsyrar allt, så pratar vi också om bilar med prislappar på, i runda slängar, 30 miljoner kronor.

Renommé för Campus Laholm

För vuxenutbildningen på Campus Laholm är det förstås också prestigefyllt att kunna utbilda bilbyggare som omgående erbjuds jobb på bilföretaget med kraftig expansion och nu har närmare 300 anställda.

Här har coronapandemin i stort sett gått oförmärkt förbi. Med egen tillverkning av flertalet komponenter har inga hack uppstått i produktionen med uteblivna leveranser, något som många andra företag drabbats av under pandemin.

Lärare med racingbakgrund

Fordonsläraren Glenn Anderssons racingbakgrund är en icke omistlig del i det förtroende och renommé som byggts upp mellan vuxenutbildningen på skolan och Koenigsegg. Med lång erfarenhet från banracing tummar han inte på någon detalj, en inställning som han är mån om att överföra till sina vuxenstuderande.

- Noggrannhet är a och o, understryker han. Det kan inte nog poängteras.

Utbildningar efter behov

Yrkesutbildningarna på Campus Laholms vuxenutbildning formas efter branschers behov av arbetskraft. Med hjälp av statsbidrag kan skolan med förhållandevis kort varsel dra igång utbildningar. Bilbyggarutbildningen med nationellt intag är ett exempel på detta.

Första utbildningsomgången på 20 veckor genomfördes hösten 2019. Till vårens utbildning antogs elva studenter. Åtta av dem började utbildningen och sju fullföljde.

Längst till sin permanenta adress har Thorbjörn Eliasson haft. Han är också den ende med erfarenhet från bilbranschen. Hemma i Kiruna var han bilmekaniker.

- Visst är det en bra erfarenhet och kunskap att ha med sig. Jag kan ju en hel del om mekaniken, men under utbildningen i Laholm och praktiken på Koenigsegg har jag fått en helt ny syn på hur man kan bygga bilar – på ett hantverksmässigt sätt.

Brokig skara

Övriga i gruppen har aldrig jobbat i branschen. Här finns vvs:are, kock och köksmästare, elektriker, verkstadsmekaniker och administratör. En brokig skara som förenas av ett brinnande bilintresse. Och drivkraften att göra något bra, riktigt bra.

- Att jobba med Koenigseggs bilproduktion, det är som att befinna sig på Nasa-nivå. Inget lämnas åt slumpen. Då blir man också ödmjuk inför arbetet, noggrann och angelägen om att göra sitt yttersta för att slutprodukten ska bli något alldeles extra, säger Niclas Lindahl.

Och Glenn Andersson fyller på:

- Detta är spetsen av svensk ingenjörskonst. Det kan inte bli bättre, säger han.

Corona påverkade upplägget

Utbildningen har förvisso kunnat bedrivas trots coronapandemin, men viruset har påverkat studierna och praktiken, framför allt den praktiska delen. Enligt upplägget skulle deltagarna alternera mellan fyra-fem olika stationer på Koenigsegg för att prova på olika moment i uppbyggnaden av de specialbeställda bilarna, med kunder över hela världen. Det satte corona stopp för. Bilbyggarna fick hålla sig till endast en station för att minska smittrisken.

Kiruna drog mer

Nu är utbildningen avslutad, och alla sju i gruppen har erbjudits jobb på företaget. För Kirunabon Thorbjörn Eliasson var emellertid hemtrakten honom alltför kär. Dörren för flytt söderöver är dock inte stängd för alltid. 

Övriga sex kliver innanför dörrarna till företaget. I produktionslinjen väntar bilen The Jesko Absolut, som alla andra Koenigseggsbilar byggd i kolfiber för att minimera vikten. Under motorhuven sitter en V 8 i aluminium.

Prislappen hamnar någonstans runt 30 miljoner kronor. Betydligt billigare blir The Gemera, en fyrsitsig "familjebil" som ska börja byggas inom ett par år. Men det ska nog till en rejäl vinst för de sex bilbyggarna om någon av dem i framtiden står som ägare till fordonet. 17 miljoner kronor har viss respekt med sig.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021