JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Fler strandvärdar än tidigare år

Fler strandvärdar än tidigare år

Publicerad 25 juni 2020

På Lagan lär sig Jamie Nilsson köra vattenskoter.

Under flera somrar har Laholms kommun satsat på strandvärdar vid kusten. I år är ungdomarna fler än tidigare för att under högsäsongen i juli också kunna vara tillgängliga vid kommunens insjöbad.

- Rådande pandemi har lett till att utbildningen plussats på med instruktioner för att hantera omhändertagande av skador, omplåstring och livräddande insatser på ett smittsäkert sätt, säger brandmästare Andreas Randevik på Laholms kommun.

19 ungdomar

Innevarande vecka har 19 ungdomar, som går första eller andra året på Osbecksgymnasiet och som har valt profilen risk och säkerhet, utbildats för sin uppgift. Med profilvalet har de grundläggande kunskaper i bland annat hjärt- och lungräddning och andra livräddande insatser. Som strandvärdar adderas detta med bland annat instruktioner och träning i att undsätta nödställda som kommit långt ut från stranden. Och att agera på ett korrekt sätt vid drunkningstillbud. I år har de dessutom tillgång till räddningsbräda.

Med räddningsbrädans hjälp kan Linus Stigsson undsätta Albin Hylander, som i träningsmomentet agerar som om han håller på att drunkna. 

Under veckan har de tränat handgreppen på en övningsplats i Lagan. Här har de också lärt sig köra vattenskoter, elbil och fyrhjuling. Fordon som de använder under arbetsdagarna.

- I Lagan har vi verkligen nött in handgreppen. I en akut insats måste man ju vara trygg med det man gör, och det blir man med upprepad träning. Men vi har också pratat om bemötande. Med räddningstjänstens och kommunens logga på kläderna är det viktigt att uppträda på ett korrekt sätt i mötet med människor på stranden eller vid insjöarna, säger Andreas Randevik.

Skydd mot smitta

Under rådande pandemi har ungdomarna också lärt sig hantera skyddsutrustning för att undvika smitta. Fordras insatser, som exempelvis omplåstring, förser de sig med handskar, munskydd, visir och skyddsförkläde. Och krävs livräddande insatser vid drunkningsolyckor tillämpas inte mun-mot-mun-metoden, endast hjärt- och lungräddning. En förändring som gäller all räddningspersonal.

Mitt i juli, från 6 till den 26, arbetar dagligdags sex strandvärdar. Två bemannar strandboden vid Birger Pers väg i Mellbystrand och två boden vid Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand. Resterande två besöker kommunens insjöbad.

Många insatser

Heta sommardagar kan det bli en hel del att göra längs kustbandet. Det vet inte minst Jamie Nilsson, som gör sitt andra år som strandvärd.

- Det kan handla om omplåstring av småsår, bistå badande som blivit brända av maneter och hjälpa till med att hitta barn som kommit bort från sina föräldrar.

Då och då får de också råda i akuta lägen. Kollegan David Schuldt hjälpte i fjol en tjej på luftmadrass som drivit till havs. Med vattenskoterns hjälp kom han till undsättning.

Strandvärdarna är med andra ord en viktig resurs för säkerheten längs stranden och för att besökarna ska trivas och ges god service. Koppling till larm från SOS gör att de är snabbt på plats för insatser av olika slag.

Brodern inspirerade

Tasneem Abdalohak gör sitt första år som strandvärd. Att hon valde just detta feriearbete tackar hon delvis sin broder för.

- För några år sedan hade han samma uppgift och inspirerade mig att söka. Det är verkligen ett roligt, intressant och lärorikt jobb. Man lär sig så oerhört mycket, kunskap som man har nytta av livet igenom, säger hon.

Den 26 juni gör strandvärdarna sitt första pass och är i tjänst till och med den 9 augusti.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021