JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Fördjupad utredning om Genevadsskolan

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Fördjupad utredning om Genevadsskolan

Publicerad 27 augusti 2020

Ska Genevadsskolan vara kvar eller läggas ner? Den frågan ska barn- och ungdomsnämnden ta ställning till på sitt novembersammanträde. Frågan om Ahlaskolans framtid vävs in i ett större sammanhang.

I fjol presenterade barn- och ungdomskontoret sin omfattade utredning om kommunens framtida förskole- och skolorganisation. Den innehöll genomgripande förslag till förändringar inom verksamheterna med bland annat nedläggning av skolor. Efter presentationen fick barn- och ungdomskontoret uppdraget att gå vidare med framtiden för de båda F-3-skolorna: Ahlaskolan, med drygt 80 elever, och Genevadsskolan med drygt 30.

På nämndens onsdagssammanträde tudelades utredningsuppdraget. Till nämndens novembersammanträde ska barn- och ungdomskontoret presentera en fördjupad utredning för Genevadsskolan med fokus på konsekvenserna av en nedläggning. Utredningen omfattar även möten med elever och personal. Vårdnadshavarna kan ge sin syn på saken via digitala enkäter och fysiska möten med representanter för förskolan och skolan. Utredningen presenteras därefter på nämndens novembersammanträde. Beslut om eventuell nedläggning kan dock inte nämnden ta. Det är en fråga för kommunfullmäktige.

Ahlaskolan - del av helhetslösning

Den andra delen i förra årets utredningsuppdrag, Ahlaskolans framtid, bryts loss från att vara ett separat uppdrag till att bli en del av arbetet med att skapa en helhetslösning för den framtida förskole- och skolorganisationen i Laholms kommun.

- Eventuell nedläggning av Ahlaskolan skulle i nuläget leda till stora konsekvenser för skolorna i Laholms centrum och Veingeskolan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Åke Hantoft (C).

Nedläggning av Genevadsskolan får inte dessa konsekvenser, fortsätter han. Skolans 30-tal elever får rum på Veingeskolan.

- Men innan vi tar ställning i frågan vill vi ha belyst alla konsekvenser av eventuell nedläggning.

Vända på kuttingen

I det fortsatta arbetet med kommunens framtida förskole- och skolorganisation anser Åke Hantoft att inriktningen bör förändras. Istället för att utgå från förskolor och lägre stadier på grundskolan, vill han vända på kuttingen och börja med organisationen för högstadieskolorna.

- Här står vi inför stora förändringar, vilket kräver ett långsiktigt perspektiv där vi blickar tio år framåt i tiden.

Sedan början av 1980-talet finns tre högstadieskolor i kommunen: Lagaholmsskolan i Laholm, Veingeskolan och Våxtorpsskolan.

Text: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021