JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Föreningsproffs ny bun-ordförande

Tidigare Arlaordförande tar över nämnd

Publicerad 30 april 2020

Åke Hantoft.

Ett styrelseproffs i föreningssammanhang och ordförande i Arlakoncernen i sju år. Med den erfarenheten kliver 68-årige Åke Hantoft (C) in som ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholms kommun.

För en månad sedan hoppade Maria Bronelius (C) av ordförandeuppdraget som följd av ett omstritt möbelinköp till nya Glänningeskolan i Laholm. Hanteringen av detta ledde till att en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige inte beviljade henne ansvarsfrihet på fullmäktigemötet i april.

Under samma möte genomfördes fyllnadsval för henne i barn- och ungdomsnämnden varvid Åke Hantoft valdes in istället för Bronelius.

Post vikt för Centern

Centerpartiet är en del av Samverkan Laholm, där överenskommelse träffats om fördelning av poster i kommunala nämnder och styrelser. I barn- och ungdomsnämnden är ordförandeskapet vikt för Centerpartiet. Därmed tar också Åke Hantoft över ordförandeklubban när nämnden har sitt möte i maj.

Välkänt namn

Inom lantbrukets föreningsrörelse är Åke Hantoft ett välkänt namn, främst inom Arla. Under sju år, fram till 2018 då han också sålde sin gård i Ösarp utanför Laholm, var han styrelseordförande i Arlakoncernen med verksamhet i sju länder, huvudkontoret i Århus och en total omsättning på 10,5 miljarder euro.

Arlas utveckling från en nationsbunden ekonomisk förening till ett europeiskt mejerikooperativ ägt av drygt 10 000 mjölkbönder har han följt på nära håll alltsedan 1998, då han valdes in i styrelsen för Arla i Sverige. Fem år senare utsågs han till vice ordförande för en allt större europeisk verksamhet och 2011 till ordförande för koncernen. Under ett år, 2006–2007, satt han också i styrelsen för LRF:s riksförbund.

Liten kommunal erfarenhet

Hans erfarenhet från kommunala förtroendeuppdrag är avsevärt mindre – ett fyrårigt uppdrag som ordförande i Laholms biogas i början av 2000-talet.

Nu tar han över ordförandeuppdraget i barn- och ungdomsnämnden med en årsbudget på drygt 500 miljoner kronor (netto) och många tunga frågor som förestår. Skolutredningen, med förslag om nedläggning av några skolor, beslut om större förskole- och skolprojekt och allt sämre resultat bland eleverna är spörsmål som snart kommer upp på bordet.

- Först av allt ska jag sätta mig in i verksamheten, från grunden. Jag kommer bland annat att besöka alla förskolor och skolor i kommunen.

Från Hantofts sida rådde inte någon som helst tvekan till att ta uppdraget.

- Jag är inte van att säga nej.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021