JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Jessicas engagemang för människor gav henne jobb på Fridhemsgården

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Jessicas engagemang för människor gav henne jobb på Fridhemsgården

Publicerad 07 oktober 2020

Jessica Karlsson, vårdbiträde på Fridhemsgården i Lilla Tjärby.

Jessica Karlsson är tjejen som bevisar att man med både eget driv och med rätt hjälp av rätt personer klarar det mesta. På Fridhemsgården såg man till hennes personlighet och intresse för människor istället för betyg och gav henne en anställning.

Jessica fick diagnosen ADHD som ung och i sjätte klass blev hon satt i särskola av sina föräldrar.

- Jag hatade det då men nu tänker jag att det var det bästa som kunde hända, säger Jessica och berättar om hur den lärare som hade hand om henne kämpade för att hon skulle klara skolan även när hon själv inte ville.

Efter att ha avklarat gymnasiet med betyg både inom handel och omvårdnad slussades Jessica runt i många olika korta arbeten inom den dagliga verksamheten utan att hitta något varaktigt.

- Vid varje jobbintervju tittade de bara på mina särskolebetyg och sedan sa de att de inte hade plats till mig.

Fick hjälp i Laholm

Allt vände för ett år sedan då Jessica och hennes sambo köpte hus och flyttade till Laholms kommun.

- Jag var blyg och hade dåligt självförtroende i mötet med nya människor så jag gav min brors sambo en fullmakt att hjälpa mig sköta all kontakt med myndigheterna och det var med hennes hjälp jag kom till Jobb Laholm där jag var i tre månader.

På Jobb Laholm skrev Jessica sitt cv och fortsatte att leta anställningar och det var när hon en dag ringde Nina Frick, enhetschef på Fridhemsgårdens äldreboende i Lilla Tjärby (till vänster i bilden), för att fråga om jobb som hon äntligen fick chansen att visa vad hon kunde.

- Jag kände ett stort engagemang hos Jessica och en vilja att jobba med människor, säger Nina Frick som berättar att hon direkt kände på sig att Jessica skulle passa bra med de äldre på Fridhemsgården.

Istället för att ge henne timanställning direkt ordnade hon så att Jessica istället fick en fyra veckors praktik via Jobb Laholm. Praktiken innebar att Jessica fick möjligheten att gå bredvid en erfaren och duktig undersköterska hela tiden och lära sig av henne, istället för en kort utbildning som hon skulle fått som timanställd. Det tog bara två veckor, sedan avslutade de praktiken eftersom Jessica var så bra på sitt jobb och kunde jobba helt självständigt. Nu fick hon sin efterlängtade timanställning istället. Detta var Jessicas första riktiga anställning efter alla år av jobbsökande.

Vi har kul samtidigt som vi jobbar på Fridhemsgården

- För första gången kom jag till ett ställe där man frågade hur jag mådde och som brydde sig om mig som person, säger Jessica. Jag älskar att få jobba med människor, speciellt äldre, och jag vill jobba så mycket jag bara kan.

Knep för att förbereda sig inför varje möte med brukarna

- Jag tänker alltid igenom allt i huvudet tre gånger innan jag gör något, berättar Jessica. Då är jag lugn och förberedd och vet exakt vad jag ska göra. Min ADHD och min epilepsi är numera min styrka, inte ett hinder. Jag har lärt mig hur jag ska leva med dem och blivit starkare genom det. Ett annat knep för att må bra och höja självförtroendet är att varje dag titta mig själv i spegeln i två minuter och säga fem bra saker om mig själv. Det tycker jag alla borde göra.

”Små, små steg uppåt”

Jessica har satt upp flera mål hon vill nå och ett efter ett har hon kunnat checka av dem som uppfyllda. Hon är nu vårdbiträde och får jobba med det hon vill. Nästa mål är att bli undersköterska genom att läsa på distans medan hon jobbar, men hon vill inte nöja sig där utan tänker sig vidare studier efter det. Fast de målen är hemliga för alla utom Jessica själv ännu så länge och det finns nog ingen gräns för hur långt denna tuffa tjej kan nå, eller som hon själv säger:
- Det känns så bra att motbevisa alla som inte trodde på mig!

 

Text och bild: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021