JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Kabelskåp i centrala Laholm har blivit historiska tittskåp

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Kabelskåp i centrala Laholm har blivit historiska tittskåp

Publicerad 01 oktober 2020

Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C) och Tony Aspqvist, elnätsansvarig på Södra Hallands Kraft. Inbjöd till pressträffen gjorde Therese Ehrenborg (ej på bild), projektledare och kultursekreterare, Laholms kommun.

16 kabelskåp i Laholms stadskärna har klätts in med fotografier som speglar skåpets omgivningar i gångna tider. Denna historiska återblick är en del av det kulturhistoriska projektet ”I backspegeln” som är ett samarbete mellan Kulturenheten Laholms kommun och Södra Hallands Kraft.

Processen med konstnärliga uttryck på kabelskåp startade för flera år sedan och medel beviljades från Lundgrenska donationsfonden. 

Bilderna från tiden 1880 till 1970-tal, vill uppmärksamma förändringar som skett i staden under den här perioden, men även ge en bild av de näringar som funnits och det liv folk levt förr. Bilder har bland annat tillhandahållits av Föreningen Gamla Laholm, Nordiska museet, privata samlingar och gamla vykort. Skåpen och historierna har samlats i en trycksak som kan fås kostnadsfritt på Laholms Turistbyrå eller via länk på denna sida. Du kan också använda dig av en smartphone och skanna QR-koderna på skåpen för att komma till mer information om skåpens bilder. Där kan du även ladda ner en karta som markerar var alla skåpen står och gå runt på egen hand och titta.

Var med och påverka historierna

Berättelserna kring bilderna kan komma att utvecklas ifall du har något spännande från förr att lägga till om platserna. Kontakta i så fall Laholms turistbyrå så kan berättelserna utvecklas med tiden. Även Laholms övriga orter kan komma att få historiska tittskåp men inget är bestämt i nuläget. Texten om Laholms gamla brandstation berättar till exempel att det nya ”moderna” spruthuset år 1914 kostade 2 315 kronor att bygga, men ansågs viktigt för staden.

-  En positiv sak med projektet är exempelvis att folk får historiska och kulturella upplevelser bara genom att vistas på stan utan att behöva besöka muséer och gallerier. Ett nytt rum för konst kan man kalla det, avslutar Therese Ehrenborg, kultursekreterare på Laholms kommun.

Text och foto: Bo Bjelvenstedt

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021