JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Kan träffa gamla med mötesvägg

Mötesvägg öppnar för fysiska möten

Publicerad 14 maj 2020

Enhetschefen Åsa Lundin (närmast i bild) och undersköterskan Marlene Bengtsson sitter på ömse sidor en mötesvägg med plexiglas som levererats till samtliga äldreboenden i kommunen. Med väggens hjälp kan nu boende träffa anhöriga och vänner.

För att minska risken för smittspridning på Laholms kommuns äldreboenden infördes för två månader sedan besöksförbud. Sedan dess har många av de boende inte sett sina anhöriga och vänner. Inom kort blir det åter möjligt. Kommunen har köpt så kallade mötesväggar till samtliga åtta äldreboenden i kommunen.

Falkenbergs kommun har plöjt väg för denna alternativa träfform. I samarbete med ett företag kläcktes idén till en mobil vägg med rejäla plexiglasskivor. Ömse sidor denna kan boende träffa anhöriga och vänner på en uteplats.

Den sinnrika och enkla konstruktionen fick snabbt fäste hos ansvariga inom äldreomsorgen i Laholms kommun. Behovet av att träffas sågs som en viktig del för det allmänna välbefinnandet i en tid när inget är som det brukar vara.

- Många anhöriga har uttryckt oro för sina nära och kära. Och jag förstår att man kan känna oro när man är van vid att träffas, säger Kristina Isaksson, chef för äldreomsorgen i Laholms kommun.

Stått vid balkonger

Med mötesväggen öppnas möjligheten. Förvisso har en del anhöriga stått utanför balkonger och altaner och pratat med boende, men mötesformen har sina begränsningar. Nu blir besöken så mycket bättre.

I veckan levererades en mötesvägg till varje äldreboende i kommunen.

Regler för mötet

På Tangon i Laholm visar enhetschef Åsa Lundin den mobila väggen, som förvaras i en lokal i anslutning till en uteplats. Hon öppnar dörrarna och rullar ut väggen på uteplatsen. Instruktion på plexiglaset ger förhållningsregler för mötet. Högst två närstående personer får träffa den som bor på äldreboendet. Man ska vara frisk och får inte gå över till andra sidan mötesväggen. Fysisk kontakt får inte förekomma. Och fikar man får inte kaffebrödet delas - allt för att förhindra smittspridning.

- Vi håller också på att ta fram våra rutiner för dessa möten, som alltid hålls på samma plats för att förhindra smitta. Vi tänker också att det ska finns en värd eller värdinna vid varje möte för att säkerställa smittskyddet under och efter mötet. När boende och anhöriga skiljs ska plexiglaset spritas, berättar Åsa Lundin.

Med tanke på det uppdämda behovet av att träffas måste tid bokas för användning av mötesväggen. Tangon börjar med ett besök per vecka och boende.

"Blir riktigt bra"

I början av nästa vecka räknar Åsa Lundin med att allt är klart för det första besöket med mötesväggen.

- Det här blir riktigt bra. Nu tror jag att anhörigas oro blir mindre när de får träffa sina nära och kära. Prata en stund med dem, se hur de har det, och hur de mår. Och med tanke på att vi inte vet något om varaktigheten i gällande besöksförbud är mötesväggen ett mycket bra initiativ.

 Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021