JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Kökspersonal lär sig mer om vegetariska rätter

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Kökspersonal förkovras i vegetarisk matlagning

Publicerad 21 februari 2020

Nezira Sehmenmedovic, Lisbeth Jönsson och Camilla Nickander lagar rödbetsbiff och bönotto. Med gemensam kreativitet och väl utvecklade smaklökar sätter de piff på anrättningen.

Det luktar gott men lukten är svårbestämbar. Kanske inte så konstigt med tanke på vad som puttrar i grytorna. Kommunens måltidspersonal lär sig tillaga nya vegetariska rätter. Anrättningar kryddas, smakas av och bedöms.

Vid en av spisarna i köket på Glänningeskolan i Laholm står Nezira Sehmenmedovic, Lisbeth Jönsson och Camilla Nickander, som till vardags jobbar i kök för äldreboende. Nu är uppgiften att laga fyra rätter. Ingredienserna är givna, men inte mängden.

- Lite klurigt är det allt att få rätt smakupplevelse. Man får krydda mer än vi brukar göra i andra rätter, men det ska jag nog få pejl på, säger Camilla Nickander.

Hon smakar av bönmixen till rätten, rödbetsbiff med bönotto, och ber om kollegernas synpunkter. Godkänt med plus, signalerar de. Samtidigt uppmärksammar hon dem på mixens sprakande färgblandning.

- Visst kittlar den smaklökarna.

Satsning med hållbarhetstänk

Runt om i köket arbetas det febrilt vid spisarna. Gruppen är en av flera som under sportlovsveckan förkovrar sig i tillagning av vegetariska rätter, vilket i sin tur är ett led i Laholms kommuns satsning på ett utvecklat hållbarhetstänk kring konsumtion och produktion av livsmedel.

Av kommunens närmare 100 köksanställda, kockar och kostbiträden, har 80 utbildats under veckan av ett livsmedelsföretag med syftet att få fler att välja vegetariskt, som för inte så länge sedan sågs som en specialrätt.

- Så är det inte idag. Målet är att det oftast ska finas två alternativ att välja på i våra kök, en vegetarisk rätt och en kötträtt samt en bra balans däremellan. Därmed måste vi få fler att välja det vegetariska alternativet i linje med vårt hållbarhetstänk, säger kostområdeschef Henrik Årneby.

Nytänkande

Ska det lyckas krävs nya rätter med god smakupplevelse. Men också nytänkande gällande användningen av exempelvis potatis och vitkål.

- Säkerligen kan dessa basprodukter tillagas på mer än det traditionella sättet. Så det gäller att vara kreativ, och det vet jag att måltidspersonalen är. Och de är inte främmande för att prova något nytt, säger kostområdeschefen.

Tveksamheten kan finnas på annat håll, hos högstadieelever som tränar mycket och föräldrar. Får hårdtränande ungdomar tillräckligt med protein om de äter mer vegetarisk mat? Den frågan har kostområdeschefen fått åtskilliga gånger. Svaret är ja.

- Vegetarisk mat kan till och med innehålla mer protein än en kötträtt.

Pedagogiskt spörsmål

Om viss tveksamhet råder bland ungdomar är denna än mer utbredd bland äldre. Det märker inte minst Lisbeth Jönsson av, som arbetar i köket på Lingården i Laholm. Tveksamheten förefaller dock vara mer av pedagogisk natur.

- Gamla människor har alltid tyckt om grönsakssoppor och andra rätter som inte baseras på kött. Men säger man att en rätt är vegetarisk, då blir de skeptiska, säger hon.

Närproducerat och svenskt

Laholms kommun gick tidigt i bräschen för att enbart tillhandahålla svenskt kött i köken, och plöjde väg för många andra kommuner som strävade i samma riktning. En inställning som också ligger i linje med flera av hållbarhetsmålen. Fler vegetariska rätter ruckar inte på detta.

- Självfallet väljer vi närproducerade och svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt, säger Henrik Årneby.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021