JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Kommunen satsar på Silviautbildningar

Eldningsförbud

Eldningsförbud i Laholms kommun och i hela Halland från 1 juni 15.00

Läs mer om vad som gäller vid eldningsförbud 

Fire ban In the municipality of Laholm

Verbot der Verbrennung In der Gemeinde Laholm besteht derzeit ein Feuerverbot.

Please refer to www.laholm.se for updates and information.

Kommunen satsar på Silviautbildningar

Publicerad 24 september 2020

Stina Lindgren, Ingalill Mellberg, Ellionor Schönhult (längst fram) och Jenni Karlsson har nyligen påbörjat sina Silviautbildningar i demensvård.

Ett demenscentrum i Laholms kommun, dithän strävar socialnämnden. Som ett led i målsättningen har nyligen fyra anställda - biståndshandläggare, två undersköterskor och sjuksköterska - påbörjat Silviautbildningar i demensvård, som genomförs i samverkan mellan Sophiahemmets högskola och Stiftelsen Silviahemmet i Stockholm.

- Inför uppbyggnaden av ett demenscentrum är det viktigt att vi stärker kompetensen inom demensvården, säger Kristina Isaksson, avdelningschef för äldreomsorgen i Laholms kommun.

Intresserade har uppmananats att söka utbildningen. Samtidigt underströk arbetsgivaren Laholms kommun att den som söker ska var väl motiverad för utbildningen och beredd att dela med sig av sina kunskaper till kollegerna.

Krav som undersköterskorna Ellinor Schönhult och Ingalill Mellberg, sjuksköterskan Jenni Karlsson och biståndshandläggaren Stina Lindgren uppfyller med råge. I början av september påbörjade de sina kurser, anpassade för respektive yrkeskategori. Entusiasmen sprudlar när de berättar om studierna och den kompetensutbildning som de genomgår.

Mångfasetterad

De beskriver demensvården som mångfasetterad och understryker att tryggt omhändertagande behövs för att bedöma, analysera, hantera och värdera de komplexa och varierande situationer som kan uppstå.

- Med utbildningen får vi tillgång till så många fler verktyg. Därmed blir man också säkrare i sin yrkesutövning och kan dela med sig av detta till kollegerna, säger Ingalill Mellberg, som kan titulera sig Silviasyster när utbildningen är klar.

Nya insikter och lite av aha-upplevelser från kurslitteraturen har hon redan testat praktiskt på jobbet. Och känt att det bär. Att skapa trygghet och arbeta för lugna miljöer i ett lugnt tempo, det ger resultat, resonerar hon.

Upplevde morfars demens

Anhöriga är en omistlig del av demensvården. Som 17-åring upplevde Jenni Karlsson hur hennes morfars demenssjukdom gradvis förändrade honom. Intryck som satte djupa spår med påföljd att hon tidigt i sitt yrkesverksamma liv bestämde sig för att jobba med demenssjuka.

- Anhöriga glöms ofta bort när en person blir demenssjuk. Informationen kan vara bristfällig om sjukdomsförloppet, vad man kan göra för att stötta den som drabbats och hur man i bostaden kan skapa trygga miljöer, säger hon.

Det handlar också om, fortsätter Jenni, bra bemötande och hur man kommunicerar verbalt och visuellt så att demenssjuka kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Svårt bo kvar i egen bostad

Sjukdomsförloppet leder i många fall till att boende i den egna bostaden försvåras. Socialtjänsten i Laholms kommun kan då, efter beviljad ansökan, erbjuda plats på någon av kommunens fyra äldreboende med demensavdelning – Randerslund i Ränneslöv, Tangon i Laholm, Fridhemsgården i L: a Tjärby och Smedjebacken i Knäred.

Socialnämndens ambition är nu att få till stånd ett demenscentrum för hela kommunen. Något som de fyra kvinnorna applåderar. På ett demenscentrum ges bättre förutsättningar för att skapa lugna miljöer, grupperna kan göras mindre och personalen är mer nischad för att ta hand om demenssjuka, resonerar de.

Drottning Silvia

Ytterligare två anställda, arbetsterapeut och fysioterapeut (sjukgymnast), kommer att gå Silviautbildningar. Deras utbildning startar i början av nästa år.

När distansutbildningen är klar får deltagarna ta emot Silviahemmets brosch av drottning Silvia. En ceremoni som hålls i Stockholm.

Text och bild: ars Ingemarson

Fakta Silviahemmet

Silviahemmet är en svensk vård- och utbildningsstiftelse, som grundades 1996 på initiativ av drottning Silvia. Syftet var att utbilda undersköterskor till specialister på demensvård grundat på palliativ vårdfilosofi. Efter hand har utbildningen utökats till andra yrkeskategorier bland annat sjuksköterskor.  

Källa 

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021