JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Kommunens presentkort uppskattades

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Kommunens presentkort - välkommen gest för handeln

Publicerad 22 oktober 2020

Sara Paulsson (t h) har nu lämnat in samtliga kommunala presentkort, som kunder använt i hennes butik, till Caroline Bengtsson.

Sju av tio anställda i Laholms kommun använde sitt presentkort på 150 kronor för att stötta den lokala handeln under coronapandemin.
- I en svår tid för handeln var presentkortet en mycket fin gest från kommunens sida, säger Sara Paulsson, ordförande för handelsföreningen Attraktiva Laholm.

Sverige är ett av få länder som inte haft så kallad lock down, men när coronapandemin slog till på allvar i mitten av mars höll många sig hemma. Stadskärnan i Laholm var i det närmaste folktom - mitt på dagen. I flera butiker räknades kunderna vissa dagar på ena handens fingrar. Sällanköpshandeln blödde. Gapande tomma lokaler förespeglades här och var som en kommande realitet.

Kommunledningen bestämde sig därför att agera. Presentkort på 150 kronor delades ut till 2 530 anställda i Laholms kommun – som en tidig julklapp. För att ge snabb effekt åt handeln i hela kommunen begränsades användningstiden till 31 augusti.

Sålt för 257 550 kronor

Och många nappade. Kommunens handelsutvecklare Caroline Bengtsson har nu i stort sett fått in presentkorten från alla butiker. 1 717 presentkort har använts, spridda på 61 affärer. Det motsvarar en försäljning på totalt 257 550 kronor.

Flest presentkort har lämnats in från butiker i centrala Laholm och från handelsområdet på Nyby. Därefter följer Mellbystrand, Knäred, Vallberga, Våxtorp, Veinge och Hishult. Sett till enskilda butiker har korten främst använts på leksaksaffären i Laholm, Bokhandeln i Laholm, Flora garden i Laholm, Skodon på Nyby samt Smycket ur och guld i Laholm.

Köpte för mer än presentkortets värde

- Uppgifter från handlarna tyder på att presentkortet varit en del i köpesumman. Kunderna har alltså handlat för mer än 150 kronor, och därmed har handeln fått merförsäljning, säger Caroline Bengtsson.

Bilden bekräftas av Sara Paulsson.

- Ja, så har det varit på många håll. Med presentkortet i handen har det varit lättare att handla för en större summa. Det har naturligtvis gagnat oss. Jag har också hört att butiker som inte drabbats av vikande försäljning under pandemin, uppmanat kunder som vill betala med presentkort att istället använda korten i butiker som haft en betydligt värre sits. På så sätt har vi också hjälpt varandra under pandemin, säger Sara Paulsson.

Fler handlade lokalt

Kommunens tanke med presentkort var också att få fler att handla lokalt. Och att de som har Laholms kommun som arbetsgivare men är skrivna i annan kommun, ska få upp ögonen för butikernas utbud och service. En ambition som gått hem.

- Butiksägare har haft kunder som aldrig tidigare varit i deras affärer. Det är glädjande. Förhoppningsvis blir det också bestående, att först pejla utbudet i vår kommun innan blicken vänds mot platser utanför kommungränsen, säger Caroline Bengtsson.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021