JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Kraftåtgärder mot tång

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Krafttag för att rensa stranden från tång

Publicerad 12 augusti 2020

Kristofer Johansson och Martin Folkesson är mycket nöjda med kommunens köp av en nära sex meter bred harv. Med hjälp av denna kan stranden hållas extra ren och fin.

Under de senaste veckorna har Laholms kommun fått in en hel del synpunkter på att vissa delar av stranden, och då framför allt i södra Skummeslövsstrand, inte rensats från tång och upplevts som ogästvänlig för bad. Det har kommunen tagit till sig och satt in extra åtgärder för att få bort den ilandflutna tången.

- Stranden är en viktig del för turismen och besöksnäringen i kommunen, så vi är givetvis angelägna om att den ska vara tilltalande och lockande att komma till, säger Kristofer Johansson, driftchef på Laholms kommun.

Tre kommunanställda jobbar regelbundet med att hålla stranden ren. Stora mängder tång på en begränsad yta forslas bort med hjullastare och läggs i högar utmed dynkanten. Mindre utspridda mängder samlas upp av en traktor med behållare. Sedan början av veckan harvas dessutom en drygt 15 meter bred sträcka närmast strandlinjen.

- Med harvens hjälp får vi en fantastiskt ren och fin strand. Harven luckrar upp sanden vilket gör det lättare för traktorn med samlare att plocka upp tången, säger Kristofer Johansson.

Helgjobb

Då och då får hans medarbetare jobba helger för att hålla stranden iordning. Så skedde i helgen. När högsommarvärmen slog till och folk strömmade till kustremsan kallades sex anställda in. Förutom tångrensning och skräpplockning höll de koll på 120 sopkärl. Ibland är de så tunga att hjullastare måste till för att klara tömningen.

- Tyvärr slänger folk saker som inte hör hemma i kärlen.

Saknades upphandling

De som klagat på årets strandrensning har i en del fall jämfört med fjolårets insatser, och då pekat på att stranden var betydligt renare från geggig tång. Kristofer Johansson motsäger inte detta samtidigt som han ger en bakgrund till varför det blivit så.

När Laholms kommun tidigare i år gick på djupet för att få klarhet i om varor och tjänster var upphandlade på ett korrekt sätt, uppdagades bland annat att strandrensningen inte var upphandlad. Under flera år hade denna utförts av en entreprenör.

- Arbetet utfördes på ett klanderfritt sätt. Entreprenören gjorde också mycket utöver de arbetsrutiner som kommunen utarbetat för rensning av stranden, och gjorde egna prioriteringar för att hålla stranden ren från tång. Därmed steg också kostnaden för kommunen, förklarar driftchefen.

Kommunen gör jobbet

Eftersom tjänsten inte upphandlats valde Laholms kommun att själv utföra arbetet denna sommar, och hålla sig till de arbetsrutiner och den prioriteringsordning för strandrensning som kommunen haft sedan flera år. I denna hade inte strandremsan i södra Skummeslövsstrand högsta prioritet. Här, i den inre delen av Laholmsbukten, har alltid samlats större mängd tång varvid badgästerna valt andra platser lite längre norrut för sol och bad.

Men Skummeslövsstrand har förändrats radikalt under senare år. Allarpsområdet byggs ut och många går rakt ner till stranden, några stenkast därifrån, och vill mötas av en ren, fin strand.

- Det är säkerligen en orsak till att fler väljer denna del av vår långa sandstrand. En annan är den nya bryggan i Skummeslövsstrand, som är lite av en magnet för badande. Är det fullt med bilar runt och i närheten av denna, kör folk lite längre söderut för att sola och bada, resonerar Kristofer Johansson.

Rår inte på naturen

Tre dagar i förra veckan, tisdag-torsdag, arbetade kommunens personal med att få bort all tång från denna och andra delar av stranden. Naturens skiftningar rår emellertid inte kommunen på. Natten till fredagen sjönk havsnivån. Tång som på torsdagen legat i vattnet hamnade på stranden.

- Förändringar i havsnivån måste man också ha i åtanke när strandrensningen diskuteras, säger Kristofer Johansson.

Tånghögarna utmed dynkanterna forslas senare i år tillbaka till strandlinjen och återtas av havet när höststormarna rullar in över kusten.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021