JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Krokar arm för stöd till lokala företag

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Kommun och företag krokar arm för att stödja lokala näringsidkare

Publicerad 19 mars 2020

Mathias Nilsson Gunnohus, Staffan Påhlsson Påhlssons fastigheter AB, näringslivsutvecklare Caroline Bengtsson, näringslivschef Peter Severin Larsson och Laholms sparbanks vd Lars-Göran Persson krokar arm med varandra för att stötta lokala företag.

Laholms kommun, banker och fastighetsägare krokar arm med varandra för att tillsammans försöka mildra de ekonomiska effekterna av coronaviruset för handel, restauranger, kaféer och besöksnäringen i Laholms kommun.

- Nu måste vi stötta varandra på olika sätt för att klara krisen, säger fastighetsägaren Staffan Påhlsson.

Krisen är i högsta grad påtaglig för många inom handeln, undantaget livsmedelsbutikerna. En av handlarna som Laholms kommuns handelsutvecklare Caroline Bengtsson varit i kontakt med, har bara haft en handfull inslag i sin kassaapparat under de senaste dagarna.

Stöd till de värst utsatta

För att försöka mildra det akuta läget har näringslivsenheten på Laholms kommun tagit initiativ till ett aktivt samarbete med banker och fastighetsägare för att hålla de mest utsatta näringarna under armarna. Sedan förra veckan har kommunens näringslivschef Peter Severin Larsson arbetat febrilt med att få till stånd en bred och verkningsfull lösning. 

Att det gått fort bekräftades inte minst på torsdagens presskonferens om satsningen. Två timmar innan denna beslutade kommunledningen att samtliga anställda i kommunen, drygt 2 200 personer, tilldelas ett presentkort på 150 kronor för köp i butiker, restauranger, och kaféer i Laholms kommun. Kortet, som är giltigt i tre månader, är en del i kommunens stödpaket.

Detta omfattar också:

  • Transporttjänst för personer som håller sig inomhus för att undvika coronasmitta och behöver handla. En koordinator på kommunen tar emot beställning av transporttjänster. Kommunen avsätter tre bilar för ändamålet. Knäreds samhällsförening har åtagit sig att svara för en del av transporterna
  • Miljö- och byggnadsnämnden skjuter på den årliga tillsynsavgiften för företag och näringsidkare i besöksnäringen, som ännu inte fått en årlig tillsynsfaktura. Beslutet gäller till och med augusti.
  • Inspektioner görs som vanligt men fakturor för extra offentlig kontroll efterskänks.

Utlåning av personal

- Vi undersöker också möjligheten att låna ut personal mellan branscher och mellan privat och offentlig verksamhet. Under rådande kris tvingas vissa branscher att dra ner på sin personalstyrka medan andra behöver mer folk för att klara personalbehovet. Så gjordes exempelvis i Borås under finanskrisen 2008-2009. Kanske kan det även tillämpas hos oss, säger Peter Severin Larsson.

Centrumhandels överlevnad

Två av de större privata fastighetsägarna i kommunen, Mathias Nilsson och Staffan Påhlsson, har också kavlat upp ärmarna för att dra sitt strå till stacken. För dem kan det handa om att stötta såväl hyresgäster som näringsidkare i deras fastighetsbestånd. Åtgärderna anpassas för varje fall och kan exempelvis handla om amorteringsfrihet under en tid.

- Nu handlar det om centrumhandelns överlevnad, säger Mathias Nilsson, med instämmande av Staffan Påhlsson.

- Vi måste se till att butikerna kommer över denna extremt svåra sits och uppmana alla att handla lokalt.

Bankpengar till förskolorna

Med kort varsel har styrelsen i Laholms sparbank beslutat att ge ett bidrag på 4 000 kronor till samtliga förskolor i kommunen. Pengarna ska användas för köp av leksaker i leksaksaffären i Laholm.

-Vi kommer också att köpa luncher till personalen från lokala restauranger för att upprätthålla deras omsättning, säger bankens vd Lars-Göran Persson.

Samtidigt uppmanar han alla verksamheter att, i den mån de har möjlighet, tidigarelägga planerade inköp. Och det kan, resonerar han, exempelvis gälla nya gardiner i lokaler.

- Nu är det viktigt att var och en tänker till och funderar över vad man kan bidraga med, säger han.

Hoppas att fler krokar arm med varandra

Med denna gemensamma satsning, med hashtaggen #HållLaholmLevande, hoppas Peter Severin Larsson att så många som möjligt tänker i samma banor, och tar armkrok med varandra för att uppnå största möjliga effekt för handeln och besöksnäringen.  

 Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021