JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Kulturskolan startar upp efterlängtat Komtek i Laholm

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Kulturskolan startar upp efterlängtat Komtek i Laholm

Publicerad 29 oktober 2020

För att väcka barns intresse för teknik redan i väldigt ung ålder och som ett fjärde ben i sin verksamhet startar Kulturskolan vid årsskiftet upp ett Komtek i sina lokaler på Campus Laholm.

Komtek är till för att väcka barns intresse för teknik, mekanik, programmering och naturvetenskap genom frivilliga kurser och genom olika aktiviteter inom skolans värld.
I flera år har antalet elever som söker gymnasieutbildningar inom industri, el, fordon och andra yrkesinriktade program minskat och detta är en trend kommunen med hjälp av Komtek vill vända genom att visa att teknik är roligt och att därigenom få fler barn att välja en yrkesbana inom dessa inriktningar.
Osbecksgymnasiet är sedan flera år också en del av Teknikcollege Halland, en certifiering som gör det möjligt att läsa 300 extra gymnasiepoäng på teknikprogrammen.
Som ett led i denna satsning har kultur- och utvecklingsnämnden tagit beslut att ge medel till Kulturskolan för att starta upp ett Komtek i Laholm.

- Precis som de andra aktiviteterna på Kulturskolan kommer kurserna finnas både som lovaktiviteter och i det ordinarie utbudet som sträcker sig över hela terminen, säger Ingela Månsson, avdelningschef för utbildning.

I Laholm kommer man sträva efter att ha nära samarbete med förskolorna, grundskolorna och fritidsverksamheten. Det kommer finnas möjlighet för lärare att komma till Komtek och gå kurser för att föra in mer teknik i sin undervisning, eller för barngrupper att komma och skapa på plats i skaparverkstaden på Campus Laholm.

Hos teknik- och industriföretagen i Laholm är detta en välkommen nyhet. Dessa grupper har ett tätt samarbete med Osbecksgymnasiet där de bidrar med kompetens, feriearbeten och praktikplatser för att på sikt sedan kunna rekrytera välutbildade medarbetare. Enligt ordföranden för Teknikcollege i Laholm, Eskil Hartman, är Komtek mycket efterlängtat bland företagarna.

- Det gäller att väcka ett intresse för teknik så tidigt som möjligt hos barnen så att de går vidare och väljer den typen av yrken när de sedan ska ut i arbetslivet, säger Eskil Hartman. All eloge till dem som jobbat för att få tillbaka Komtek till Laholm.

Text: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021