JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Lugnarohögen öppnas utan invigning

Lugnarohögen öppnas utan invigning

Publicerad 26 juni 2020

Lugnarohögen i Hasslöv.

Lugnarohögen – den unika bronsåldersgraven i Hasslöv – öppnas lördagen den 27 juni efter att i många år ha varit stängd. Någon invigning blir det emellertid inte under rådande coronapandemi.

Många har tålmodigt väntat på beskedet om att besöka platsen, så intresset är stort. Med tanke på att vi har en pågående pandemi och att vi måste hjälpas åt med att hålla avstånd och undvika stora folksamlingar, är det viktigt att besök till graven planeras.

Öppettider

Graven med intilliggande stuga – en ny basutställning har iordningställts i denna - är öppen tisdag -söndag klockan 12.00-16.00 under tiden 27 juni–16 augusti 2020.
Entré: Vuxen, 20 kr (betalning endast med kort eller swish). Barn och unga under 18 år går in gratis.

Sensation

Gravhögen är daterad till yngre bronsåldern (cirka 800–600 f.Kr). När den grävdes fram 1926 blev den en smärre sensation. Graven innehöll en stensättning i form av ett skepp, vilket var den första i sitt slag i Sverige.

Snabbt beslut togs om att bevara upptäckten för eftervärlden. En kupol gjöts över skeppet och från den intilliggande stugan, Mor Johannas stuga som uppfördes på 1800-talet, byggdes en underjordisk gång.

I graven hittades brända ben av en människa, lagda i en kruka av keramik och tre små bronsföremål: en syl, en pincett och en dolk. Utanför krukan, i en liten stenkista, påträffades också benrester. På en annan plats i gravhögen fann man två så kallade sekundärbegravningar, gravlagda vid senare tillfällen.

Efter utgrävningarna och iordningställande av ett litet museum i Mor Johannas stuga, blev gravhögen ett populärt utflyktsmål för såväl skolor som arkeologer och historieintresserade turister.

Lugnarohögen och Kungagraven i Kivik är landets enda gravar som man kan stiga in i.

Lugnarohögen ägs och drivs av Laholms kommun. Vid frågor kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 eller turist@laholm.se.

Via länk på denna sida kan du läsa mer om Lugnarohögen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021