JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Lyckades öka antalet feriearbeten i coronatider

Lyckades öka antalet feriearbeten i coronatider

Publicerad 30 juni 2020

Arbetsmarknadsutredare Lisette Jakobsson och Cornelia Svensson, enhetschef för Jobb Laholm.

När coronapandemin bröt ut i världen försvann i ett slag 30 platser för feriearbete i kommunen. Med hjälp av hårt arbete och ett stort gensvar från föreningar och verksamheter inom Laholms kommun lyckades Lisette Jakobsson på Jobb Laholm göra 145 jobbtillfällen till 175 under rådande pandemi.

Allt var klart med tillsättningen av de 145 jobbtillfällen för feriearbete som skapats till sommaren 2020. 245 ansökningar hade kommit in till Jobb Laholm och arbetet med att matcha sökanden och de olika tjänsterna var gjort. Så, över natten, försvann plötsligt 30 jobbtillfällen eftersom socialnämnden och barn- och ungdomsnämnden fick dra tillbaka många av sina platser på äldreboenden, inom LSS och inom barnomsorgen i och med coronautbrottet. Ironiskt nog kom regeringen samtidigt med en stor satsning på sommarjobb för att hjälpa ungdomar ut i arbetslivet vilket betydde att det fanns chans att få ut ännu fler i ett första arbete med dessa höjda medel.

Lisette Jakobsson, arbetsmarknadsutredare på Jobb Laholm, stod alltså med mer pengar till fler jobbtillfällen och med färre platser att tillsätta. Ett stort arbete inleddes med att försöka få föreningar och verksamheter inom kommunen att ta emot fler ungdomar och utöka antalet platser för feriearbete.

- Gensvaret och viljan till samverkan var verkligen fantastiskt säger Lisette Jakobsson. - Det kändes att engagemanget var stort inom kommunen. Flertalet nya arbetsställen tillkom för att kunna ta emot fler feriearbetare, så som på Servicekontoret och Specialenheten.

Även Räddningstjänsten utökade sina platser avsevärt genom att låta tio strandvärdar bli nitton. Jobbcenter och Kommunfastigheter skapade fler arbetstillfällen och föreningar så som Ahla Ryttarförening och Laholms FK ställde också upp. Till sist blev de ursprungliga 145 platserna 175 och av dessa hade det även tillkommit flera nya föreningar som erbjöd sig att ta emot feriearbetare.

- Vi vill verkligen tacka alla som ställer upp och hjälper våra ungdomar, både ute i föreningarna och i de olika verksamheterna inom kommunen, säger Cornelia Svensson, enhetschef på Jobb Laholm.  - Jag vill också tacka Lisette för det enorma jobb hon lagt ner med att få fram alla dessa nya jobbtillfällen och för det fantastiska jobbet med att matcha eleverna mot dem.

Snabbfakta feriearbete: Syftet med feriearbetet är att ge elever som går i ettan eller tvåan på gymnasiet en inblick i hur arbetslivet fungerar och att få arbetslivserfarenhet inför livet efter studierna. Feriearbetet innebär att de som antas jobbar antingen inom en kommunal verksamhet eller en förening under tre veckor, sex timmar om dagen under sitt sommarlov.

Text oh bild: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021