JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Miljöpris till Vallmons förskola

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Miljöpris till Vallmons förskola

Publicerad 05 juni 2020

Barnen visar Pia Sköld sniglar som de hittat på marken intill Smedjeån.

På FN:s världsmiljödag den 5 juni mottog Vallmons förskola i Ränneslöv Centerkretsens "Guldklöver" för sin målmedvetna satsning på hållbar utveckling, där miljöfrågor är en väsentlig del.

"Barnen på Vallmons förskola får lära sig om naturen i naturen. I en bra lärmiljö blir de tidigt medvetna om hur vi kan vara rädda om miljön, öka den biologiska mångfalden och skapa ett hållbart samhälle", heter det i motiveringen.

- Självklart var det roligt att bli uppmärksammad för vårt sätt att arbeta med hållbar utveckling. Och vi har satt ett högt mål, en miljöcertifierad förskola, säger Lisbeth Hindgren, rektor på förskolan.

Så är också mycket av verksamheten förlagd utomhus med naturen som pedagogisk inspiratör.

- Naturen kan användas i närmast alla avseenden som ryms inom förskolans läroplan. Vi kan göra experiment, ägnas oss åt naturvetenskap, matematik - ja det mest finns där, säger rektorn.

Nära till naturen

Skogsmulle Pia Sköld och förskollärare Linda Bauman sjunger Mullevisor om att vara rädd om naturen.

Förskolans placering är också lite av hand i handske för verksamhetsinriktningen. Alldeles intill Vallmon ligger ett naturskönt område utmed Smedjeån, och det används flitigt. Här traskar och springer barnen på stigen intill den porlande ån. Barnens nyfikenhet på allt de ser och hör fångar pedagogerna Pia Sköld och Linda Bauman till resonemang om naturen och allas beroende av denna för att skapa hållbar utveckling.
Ibland dyker även skogsmulle upp, som på världsmiljödagen och berättade om sin kompis Laxe, som i sitt element avskyr plast i alla former.

- Plasten ska man slänga hemma inte i vattnet, förklarade barnen för Mulle.

Egna odlingar

Hållbar utveckling återkommer i förskolans hela verksamhet. Utanför byggnaden har barnen egna odlingar, de pratar ofta om vad de äter och hur man kan anpassa rätter efter odlingssäsongerna för att minska transporterna och därmed påverkan på miljön.

- Vi har också en önskan om att maten vi äter tillagas på förskolan. Än är vi inte där, men vi hoppas att det kan bli så framöver, säger Pia Sköld.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021