JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Njut av keramikern Börje Jacobssons hantverk 22 februari – 17 maj

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Njut av keramikern Börje Jacobssons hantverk 22 februari – 17 maj

Publicerad 20 februari 2020

Börje Jacobsson kan se tillbaka på ett långt yrkesliv som mästarkeramiker. Nu kan du njuta av utvalda verk på Laholms keramikmuseum, Teckningsmuseet, 22 februari t o m 17 maj.

Börje Jacobsson föddes i skånska Borrby och började jobba med keramik redan som 14 åring på Krukmakaren i Ystad. På 1950-talet kom Börje till Laholm som drejare hos nystartade Jani-keramik. (Namnet kommer efter grundarna Jane Wålstedt och Nils Larssons inledande bokstäver.)

Han stannade hos Jani i närmare två decennier och utvecklades under denna tid till att bli firmans skickligaste drejare. Många av Janis mest betydelsefulla keramiska verk, som idag går under auktionsklubban för höga belopp, hade aldrig varit möjliga att framställa utan Börjes skicklighet vid drejskivan. Jane Wålstedt gjorde sedan sin karaktäristiska grafiska form på verken, drejade av Börje.

Ahla Krukmakeri

När Jani-keramik upphörde i början på 1970-talet startade Börje, tillsammans med sin hustru Inger, egen verkstad under namnet Ahla Krukmakeri där tillverkningen av både bruks- och prydnadskeramik fortsatte fram till slutet av 1990-talet.

Den snart 87-årige Börje Jacobsson är med andra ord en viktig del av den keramiktillverkning som i mitten på förra seklet så starkt präglade Laholms näringsliv.
Vi har bett Börje Jacobsson att plocka ut några föremål som han tycker visar hans konstnärskap genom åren och som betyder speciellt mycket för honom. I utställningen finns också Börjes gesällbrev, utlärlingsbevis med ring. Med finns också en vacker urna och ett fat som var Börjes mästarprov. Till provet hörde även ett tredje hantverk som slogs sönder, bara för att studera om den hade bränts jämnt av Börje i ugnen. Det hade den.

Se hans utvalda hantverk

Utställningen ser du på Laholms keramikmuseum en trappa ner på Teckningsmuseet från lördag den 22 februari till och med söndag den 17 maj.

Filmen ”Mästerdrejare och keramiker”.

Filmaren Thomas Möller har under den gångna hösten gjort en film om Börje Jacobsson och hans liv med leran. ”Börje Jacobsson. Mästerdrejare och keramiker”. Filmen kommer att premiärvisas under årets upplaga av Svenska Filmdagarna Laholm 20 – 29 mars på biograf Maxim. Se den.

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021