JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Nu byggs ett helt nytt särskilt boende för äldre i Våxtorp

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Nu byggs ett helt nytt särskilt boende för äldre i Våxtorp

Publicerad 17 april 2020

Caroline Jonsson, projektledare, och Susanne Andreasson, enhetschef på Solgården, gläds åt nybygget i Våxtorp och planerar verksamhetens flytt dit i slutet av juni.

Nu är bygget av ett helt nytt särskilt boende för äldre igång bredvid idrottshallen i Våxtorp. Det nya boendet kommer att ersätta de uttjänta lokalerna på Solgården i Våxtorp.

Antalet lägenheter i det nybyggda särskilda boendet blir 40, jämfört med dagens 32 lägenheter på Solgården.

– I den nuvarande situationen där mycket handlar om coronaviruset är det roligt att också få fokusera på bygget och planeringen inför flytten. Tiden rusar och snart är det dags att flytta, säger Susanne Andreasson, enhetschef för Solgården. 

Flyttplanering pågår

En intensiv planering inför flytten pågår just nu. Om allt går som det är tänkt flyttar hälften av de boende på Solgården dagarna före midsommar och hälften flyttar dagarna efter midsommar.

– Det blir personalkrävande eftersom det i princip behövs dubbel bemanning under flytten. Vi får hjälpas åt, men alla är vana vid att arbeta på det sättet, säger Caroline Jonsson, projektledare. 

Trädgård i mitten

Det nya boendet byggs nu av färdiga moduler som levereras på lastbilar. Hela boendet kommer att bestå av två huskroppar med vardera 20 lägenheter med tillhörande gemensamhetsutrymmen. Ytterligare en huskropp kommer att stå mitt emellan de andra två huskropparna och binda samman dem i form av ett u. I den mittersta huskroppen kommer det att finnas matsal, mottagningskök, kontor och personalutrymmen. Utomhus, mellan huskropparna, kommer en trädgård att anläggas.

Glädje inför bygget

Bygglovet för det nya boendet löper i fem år. Susanne Andreasson berättar att när beslutet kom att Solgården skulle stängas och ett nytt boende byggas i Våxtorp med hjälp av moduler så landade allt och beslutet togs emot med glädje.

– Jag har arbetat länge inom kommunen, men detta är den största process som jag har varit med om och det är väldigt roligt att delta i den, säger Susanne Andreasson.

Caroline Jonsson instämmer:

– Och det här betyder mycket för samhället och bygden runtomkring, säger Caroline Jonsson. 

Sommar i fräscha lokaler

En förstudie görs just nu kring att bygga ett nytt särskilt boende för äldre kombinerat med förskola där Solgården står i dag, men det är än så länge i sin linda. Just nu är det fullt fokus på flytten till det nybyggda boendet vid idrottshallen.

– Vi ser fram emot att få möta sommaren tillsammans med brukarna och medarbetarna i nya, fräscha lokaler, säger Susanne Andreasson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021