JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Osbecksgymnasiets nya rektorer

Vägen ut i världen börjar här - möt Osbecksgymnasiets nya rektorer

Publicerad 06 oktober 2020

Linette Roos, tillförordnad rektor och Carl Lundgren, rektor för Osbecksgymnasiet

Linette Roos och Carl Lundgren, så heter Osbecksgymnasiets två nya rektorer. Artikelrubriken hänvisar till skolans slogan, som de gärna vill sprida och som de formar sitt arbete som rektorer efter.

De arbetar efter samma tanke men rent arbetsmässigt har de delat upp sina ansvarsområden så att Linette har hand om Introduktions-, Samhälls- och Ekonomiprogrammen och Carl är rektor för Natur, Teknik, Industri, Fordon, El och energi, Barn och Fritid samt Vård & omsorg samt Hotell & Turism.

Det är främst två ord som lyser igenom när Linette och Carl pratar om hur de arbetar för sin skola, nämligen samarbete och marknadsföring.

Samarbete åt alla håll i samhället

För att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av sina studier är det viktigt med samarbete åt alla håll i samhället anser rektorerna som önskar att Osbecksgymnasiet skaffar sig kontakter i många olika riktningar. Inom skolans värld med de olika högstadieskolorna för att få elever till sig som är förberedda inför gymnasiestarten och med högskolan för att kunna hjälpa de elever som vill läsa vidare på bästa sätt. De samarbetar också utåt mot näringslivet för att gymnasieeleverna genom praktik, sommarjobb och kontakter både ska veta vad som krävs kunskapsmässigt av dem i respektive bransch, men även för att kunna hålla sig uppdaterade om vilka yrken som gör dem eftertraktade på arbetsmarknaden för tillfället. Hemma på Campus samarbetar man mycket med de praktiska utbildningarna inom Vuxenutbildningen genom att man delar på både lärare och lokaler, vilket gör att skolan kan erbjuda både fler och bättre utbildningar.

Marknadsföring för att få elever att stanna i och komma till kommunen

Det finns ett starkt marknadsföringstänk i de båda rektorernas sätt att jobba. Att få Laholms ungdomar att stanna i Laholm, att skapa den ”vi-känsla” som kan komma av att bo i en mindre kommun och att framhäva fördelen med närheten till skolan säger de är något de trycker hårt på när det gäller att få elever till skolan.

- Att slippa sitta i en buss eller i ett tåg i en och en halv timma om dagen kan betyda mer tid åt både fritid och pluggande, säger Carl Lundgren.

Något skolorna kämpar med just nu är att motverka det ansökningstapp som många yrkesprogram drabbades av i och med 2011 års skolreform där inte alla utbildningar längre leder till högskolebehörighet. Detta vill Linette Roos och Carl Lundgren stävja genom att sprida kunskap om saken bland elever och föräldrar.

- Det finns någons slags tro att man inte kan bli behörig till högskolan om man går yrkesprogram, men självklart kan man välja till ämnen som gör det möjligt att gå vidare till högre studier även i de programmen, säger Linette Roos och Carl Lundgren.

Ett annat sätt att marknadsföra skolan och skaffa nya elever är att niondeklassarna erbjuds så kallad skuggning. Det innebär att eleven under en dag får följa en klass på det program som han eller hon är intresserad av och med egna ögon se vad det innebär att gå där.
Osbecksgymnasiet trycker också mycket på de val av profiler eleverna kan välja till på samtliga program. Detta gör det möjligt för dem att redan tidigt fördjupa sig i något som intresserar dem. Man tittar också på att skapa nya profiler som ligger i tiden och som skapar intresse för skolan, till exempel Grön näring.

Text och bild: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021