JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Översvämningar i Knäred / Kommunledning besökte översvämningsdrabbat Knäred

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Kommunledningen besökte översvämningsdrabbat Knäred

Publicerad 26 februari 2020

Vd:n för Krima, Ola Sandström, berättade för kommunråden Erling Cronqvist och Roland Norrman samt kommunchef Anders Einarsson vilken syn som mötte honom i söndags när Lagan nådde klass 3-nivå.

Kommunråden, Erling Cronqvist (C), Roland Norrman (M) och Kjell Henriksson (S), samt kommunchef Anders Einarsson och verksamhetschef Niklas Wilsson var på onsdagseftermiddagen i Knäred för att se effekterna av den extremt höga vattenföringen i Lagan.

På de värst utsatta industrierna, Krima och Silvandersson, fick de en beskrivning av hur det såg ut i och kring fastigheterna under söndagen, när vattnet var som högst. Med uppoffrande insatser från anställda, räddningstjänst och lokala entreprenörer har verksamheterna fått undan vattnet. Men utan räddningstjänstens pumpar skulle Krima stå sig slätt. För att ta sig till anläggningen är det fortfarande stövlar som gäller.

20 centimeter vatten i produktionslokal

- Som mest hade vi närmare 20 centimeter högt vatten i verkstadslokalen. Med invallning av området och stora pumpar har vi fått bort vattnet, berättade vd:n Ola Sandström.

En nyligen inköpt maskin för laserbearbetning - hjärtat i produktionslinjen – blev vattenskadad och måste skickas iväg för reparation. En åtgärd som kan inverka på produktionen.

600 ton fyllnadsmassor

Mattias Johansson (t v) beskrev för Erling Cronqvist, Kjell Henriksson, Anders Einarsson och Roland Norrman hur företaget Silvandersson inom loppet av några dagar byggt en flera hundra meter hög vall för skydd mot Lagan.

Stora delar av Silvanderssons anläggning var insvept i vatten under söndagen. Med anställda och entreprenörers hjälp inleddes bygget av en fler hundra meter lång vall. Under några dagar har närmare 600 ton fyllnadsmassor körts till platsen, som med grävmaskiners hjälp lagts runt fastigheten.

- Med en meter hög vall mot Lagan klarar vi nivåer i vattendraget långt över den som vi hade i söndags, säger Mattias Johansson på Silvanderssons.

Kommunrådet Erling Cronqvist understryker att det är viktigt för kommunledningen att träffa företagsledare och höra hur de drabbades och agerade i den extrema situation de hamnade i när vattennivåerna i Lagan steg skyhögt under natten till söndagen.  Men också att höra hur företagsledarna klarar sin fortsatta drift och få deras syn på kommunens insatser. Därvidlag var de mycket nöjda med allt som räddningstjänsten ställt upp med.

Översvämmat utomhusbad

Under besöket i Knäred tog de sig också en titt på det helt översvämmande området runt Flammabadet.

- Att få en egen bild av hur Knäred drabbas när Lagan stiger till klass 3-nivå, det är inte minst viktigt att ha med sig i olika kommunala planeringsarbeten, säger Kjell Henriksson.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021