JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Polisen varnar för bedragare

Polis och socialtjänst varnar för bedragare

Publicerad 20 januari 2020

Bedrägerierna mot gamla människor, där personer kontaktar dem och uppger sig för att vara poliser, nådde i helgen Laholm. Två kvinnor i 90-årsåldern drabbades.
Kommunpolis Kristian Nilsson och ansvariga för hemtjänsten i Laholms kommun uppmanar därför alla äldre personer att vara på sin vakt.

Bedragarna i Laholm använde samma förfaringssätt som tillämpats på flera andra håll, bland annat i Skåne och Blekinge. En svensktalande person ringde kvinnorna och uppgav sig vara polis. De ombads samla ihop kreditkort, smycken och värdesaker och lämna över detta till polisen, som inom kort skulle vara på plats.

När bedragaren kom till en av kvinnorna vägrade hon att öppna dörren varvid gärningsmannen bröt sig in och tog med sig det gods som hon samlat ihop och uppmanats att överlämna. Kort därpå greps gärningsmannen av Laholmspolisen. Han bar också på information som kunde knytas till den andra kvinnan som kontaktats. Mannen är nu anhållen.

- Den anhållne är dock inte samma person som ringde kvinnorna. Det tyder på att det är en liga som ligger bakom bedrägeriet, och talar för att det kommer att fortsätta, säger Kristian Nilsson.

Råd till gamla

Kristina Isaksson, avdelningschef på socialtjänsten, ser också mycket allvarligt på brotten mot gamla och uppmanar dem att vara ytterst försiktiga när de kontaktas av okända personer. I ett brev till alla som har hemtjänst och/eller trygghetslarm ger hon följande råd om de blir oroliga eller rädda om någon okänd ringer på dörren:

  • Öppna inte dörren
  • Fråga vem det är
  • Om du inte känner igen personen. Tryck på ditt larm om du har ett trygghetslarm.
  • Ring polisen på telefon 112
  • Ring hemtjänsten

Text: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021