JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Positivt arbete mot barnfetma

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Positivt arbete mot barnfetma

Publicerad 04 mars 2020

Tina Jönsson fick arbetet som projektledare och friskvårdsutvecklare för projektet som startade maj 2018.

Laholm har inspirerats av Friskvårdsgruppen i Kungsbacka och Göteborgs Universitet som i tio års tid arbetat framgångsrikt med verksamhet mot barns övervikt och ohälsa. Skolresultaten förbättrades avsevärt. Region Halland har nu föresatt sig att sprida detta lyckade arbetssätt i regionen. Ja även danska Roskilde har varit på studiebesök för att lära sig av arbetet och Falkenbergs kommun är också på gång.

I Kungsbacka har man fått väldigt fina resultat på livskvalitet. Region Halland ville sprida arbetet i resten av länet och Laholms kommun var först att starta arbetet med det. Det är en samarbetsmodell mellan Laholms kommun, Region Halland och Laholmsnämnden. Tina Jönsson fick arbetet som projektledare och friskvårdsutvecklare för projektet som startade maj 2018. Tina har ett förflutet som idrottslärare på Veingeskolan (17 år) och dietist på Hallands sjukhus i Halmstad (10 år).

- 17% av Laholms befolkning har fetma och i åldrarna 16 - 18 ligger siffran på 20% (högst i Halland, enligt ”Så mår vi i Halland, 2018”). Övervikt klassas av WHO som en sjukdom och leder till många invärtes följdsjukdomar och listan på sådana kan göras lång. Exempel är lungsjukdomar, stroke, cancersjukdomar, ledbesvär, leversjukdomar, gallsten, hjärt- kärlsjukdomar. Cirka 50% av tonåringar med fetma har insulinresistens, 30% har leverförfettning och störningar i könshormonerna och medellivslängden är 13 år kortare om fetman består vid 27 års ålder. Dystra siffror som inte får sopas under mattan och därför tar vi problemen på största allvar. Just därför är det också oerhört viktigt att starta arbetet mot barns fetma i ett tidigt skede, säger Tina Jönsson.

Övervikt kan också medföra psykosociala besvär som depressioner, dålig självkänsla och ätstörningar. Men det är inte alltid så och psykisk ohälsa kan komma från så mycket annat än övervikt. Det hänger inte bara på matvanor utan gener, hormonbalans och enzymer.

Friskvårdsgruppen

50 av 120 barn i Laholm har kommit på remiss från barnkliniken på Hallands sjukhus i Halmstad till Friskvårdsgruppen. Man har kontaktat familjerna och gått igenom vad det innebär att vara med i projektet eftersom engagemanget från vårdnadshavaren är viktigt. Alla aktiviteter i den här gruppen är efter skoltid.

Det viktigaste är att få barnen att känna glädje i att röra på sig. Gruppen har haft aktiviteter varje vecka. Det kan handla om matlagning och kostrådgivning och idrott på sina egna villkor så att man känner trygghet i gruppen.

- Det är så roligt att se barnen peppa varandra under de här gemensamma aktiviteterna. De har blivit ett jättefint gäng. Vi har också bra samarbete med idrottsföreningar som Nikado Karate, Simklubben Stimmet, och BTK Serve. Folkhälsocentrum låter oss låna lokaler, och även Lagaholmsskolan lånar ut hemkunskapssalen för vår hälsosamma matlagning. Alla dessa kan ju också kallas sponsorer. De bidrar alla på ett fantastiskt sätt med sin expertis, aktiviteter (även för familjerna) och lokaler. Alla bidrar på ett underbart sätt och vi hade inte klarat detta utan dem, säger Tina Jönsson entusiastiskt.

Aktivitetsgruppen

Aktivitetsgruppen har bildats för ungdomar som inte går i skolan eller jobbar. Vi har då aktiviteter under dagtid och är vi oftast i pingishallen. Det är för nuvarande 6 ungdomar med där och vi har plats för 10. Ungdomarna här kommer via Kommunalt aktivitetsansvar, elevhälsan och socialtjänsten. Målet är att öka sitt självförtroende och komma vidare i sina studier.

Dans för hälsa

Ytterligare en grupp startade nyligen upp. 18 tjejer har rekryterats via elevhälsan och vänder sig till de som ofta har huvudvärk och magont. Arbetet bygger på ett forskningsprojekt som heter Dans för hälsa, från Örebro Universitet. Det är kravlös dans då inget behöver vara snyggt och det är inga uppvisningar. Man kommer som man är. Resultat från forskningen visade på mindre medicinanvändning och en lättnad för elevhälsan.

Tillsammans kan vi!

Samarbetet med fritidsledarna är bra. Lisette Bergman har fått avsatt 20 % att arbeta med verksamheten. Tina har även två personer via JobbLaholm som hjälper henne på 50 %. Detta går ju inte att göra ensam! Planen är att utveckla samarbetsmodellen i Laholm och med det resultat de fått så känns det mycket hoppingivande. Arbetet med alla tre verksamheterna går över i kommunens regi i maj.

Av barn med fetma är det 55,4 % som går ut gymnasiet nationellt. Annars är det 76,2 %. I Kungsbacka har man under de tio åren man arbetat med Friskvårdsgruppen uppnått minst 72 % vilket närmar sig de nationella siffrorna 76,2 % med ungdomar som går ut gymnasiet. Tänk vilka vinster detta är!

Sponsorer

Lions hjälper med pengar till lovaktiviteter. Exempel på sådana är utflykt till Hallands Väderö, besök på trampolinpark, de har cyklat på Ven och promenerat i skogen. Det behöver inte vara saker som kostar så mycket pengar. Majblomman bidrar med kläder och skor. Laholmsnämnden (som också är delfinansiärer i Tinas tjänst) är också en stor sponsor när det gäller lovpengar. ICA Stiftelsen har bidragit med frukt till alla träningspass.

- Allt arbete kan bli ännu bättre och vi är intresserade av att utveckla samarbetet med samhället, föreningar och näringslivet. Det är tillsammans som vi kan få våra ungdomar att må bra! Goda idéer mottas tacksamt, så mejla mig gärna dem på tina.jonsson@laholm.se, avslutar Tina.

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

---------------------------------------------------------------------------------------------

Agenda 2030 i Laholms kommun

Det här är ett exempel på hur Laholms kommun arbetar med de globala målen inom Agenda 2030. Läs gärna mer om de olika delmålen som berörs i denna artikel via dessa länkar:

Hälsa och välbefinnande 

 

 

 

God utbildning för alla

  

  

  

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021