JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Spolar dricksvatten - spolar med regnvatten

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Spolar dricksvatten - spolar med regnvatten

Publicerad 30 november 2020

Fredrik Christensson, projektledare på LBVA, vid tankarna med regnvattten som nu används för att spola toaletter med.

Laholmsbuktens VA AB (LBVA) lever som man lär – är vattensmart. Spolar dricksvattnet i toaletterna och ersätter det med regnvatten. Spolningen ska stå för 80 procent av vattenbehovet till toaletterna i LBVA:s kontorslokaler i Halmstad. En vattensmart lösning som både företag och privatpersoner kan ta efter.

Som ett av de första kommunala bolagen i landet går LBVA i bräschen för denna lösning. Bolaget har gemensamma kontorslokaler med Halmstads kommuns miljö- och byggförvaltning. Samtliga toaletter i lokalerna, ett 40-tal, spolas nu med regnvatten. Vattenbolaget, som ägs gemensamt av Laholms och Halmstads kommun, har drivit detta vattensmarta projekt i samarbete med företaget 4evergreen med spetskompetens inom avloppsrening.

Ska klara 80 procent

- Målet är att 80 procent av vattenbehovet för spolning över året ska ersättas med regnvatten, berättar projektledare Fredrik Christensson på LBVA. Under den torra sommarperioden, från maj till september, kan vi behöva komplettera med dricksvatten för spolning, vilket i så fall omkopplas automatiskt i tanken vid behov.

Regnvatten samlas upp och transporteras via ett stuprör till olika vattentankar. Sedan leds vattnet vidare via separata ledningar till en pump, som fördelar vattnet via olika ledningsnät som är kopplade till toaletterna. Vattenmätare tar emot mätdata och läser av vattenmängden som redovisas på samma sätt som i exempelvis en solapanelsanläggning. Vattenmätarna visar hur många kubikmeter vatten som har sparats.

Privata fastighetsägare

- Även privata fastighetsägare kan använda sig av liknande lösningar genom att gräva ner en tank i trädgården som samlar upp regnvatten via stuprör. Tanken kan sedan kopplas via en ledning in i huset in till toalett och även tvättmaskinen skulle funka, säger Fredrik Christensson.

Kontakt

För mer information om lösningen, kontakta

  • LBVA - projektledare Fredrik Christensson 
    telefon: 070-575 62 66
  • 4evergreen - produktansvarig vattenförsörjning Christian Fecht,
    telefon: 073-353 20 03
Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021