JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Stafett belyser näringslivet

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Företagsstafett presenterar kommunens näringsliv

Publicerad 17 januari 2020

Under våren och hösten presenteras företag i kommunen med korta intervjuer. Peter Severin Larssons intervju av Stefan Andersson på Svens livs är startskottet på näringslivsenhetens företagsstafett.

- En jättebra satsning som med ett enkelt och annorlunda grepp belyser företagsamheten i Laholms kommun. Dessutom tror jag att den på sikt kan få fler att starta företag.

Stefan Andersson, ordförande i Företagarna i Laholm och ägare till Svens livs i Skummeslövsstrand, är först ut att intervjuas i näringslivsenhetens företagsstafett.

Laholms kommuns näringslivschef, Peter Severin Larsson, har just fäst mikrofonen på Stefans bröst, riggat kameran och står beredd att intervju honom i butiken:

"Vad är det bästa med Laholm (bo, verka och leva)? Vad är det som ger energi i ditt arbete? Är det något företag, företagare som du är nyfiken på?"

Kameran går och Stefan svarar. Frågorna har han fått tidigare och därmed haft möjlighet att fundera på sina svar. Intervjun är snabbt avklarad och båda känner sig nöjda med resultatet.

Presenteras på facebook

Snart visas det för en betydligt bredare publik. I nästa vecka ligger klippet på näringslivsenhetens facebook-sida. En dryg vecka senare publiceras nästa intervju med en företagare i Laholms kommun. De följs av en lång rad intervjuer fram till juli. Efter uppehåll under semestermånaden fortsätter upplägget under hösten.

- Det här är en jättebra grej för företagsamheten i kommunen. Vi synliggörs. Förmodligen kommer också många företagare att få aha-upplevelser när företag de aldrig hört talas om presenteras. Det skulle kunna ha varit Laholmsföretaget som är världsledande på att tillverka spökbollar. Jag hade aldrig hört talas om företaget innan jag läste Hallandspostens artikel om COG Soft Products, säger Stefan Andersson.

Uppmärksamma företag

En av tankarna med företagsstafetten är just att uppmärksamma företag av olika slag i kommunen. Många av dem är nämligen förhållandevis anonyma. Av Stefans 125 medlemmar driver 90 procent företag med färre än fem anställda.

- Flertalet har därför aldrig möjlighet att vara med på företagsträffarna. De är fullt upptagna med sin verksamhet. Nu får de chansen att visa sig, säger han.
Varje intervjuperson blir en viktig kugge i flödet eftersom utfrågningen avslutas med frågan om vem man är nyfiken på och skulle vilja veta mer om. Stafettpinnen går vidare.

Har garderat sig

Trög start är dock inte alltför ovanligt när något nytt ska introduceras. Det har näringslivsenheten garderat sig för, och tagit fram en lång lista på företag. Och man har att välja på. I kommunen finns cirka 1 000 aktiva företag, vilket avser företag som är momsregistrerade, har F-skatt och är arbetsgivare.

- Lämpliga kandidater saknas sannerligen inte. Men givetvis blir det en mer aktiv företagsstafett om flera av intervjupersonerna lämnar över stafettpinnen till någon de är särskilt nyfikna på, säger Peter Severin Larsson.

Orsaidé

Idén till företagsstafetten kommer från Orsa kommun, där denna fått bra genomslag. Företagare har fått upp ögonen på kommunens företagsamhet, näringslivet har gynnats och därmed också kommunen.

- Vi på näringslivsenheten fastnade för upplägget, och såg möjligheten att även hos oss visa på företagsamhetens bredd och djup och förekommande branscher i kommunen, säger näringslivschefen.

Så håll utkik framöver på näringslivsenhetens facebook-sida för att läsa om eller se filmsnuttar om kommunens många företag. Det kan bli en spännande resa i det sydhalländska näringslivet.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021