JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Stationspendeln - en satsning för Laholm i Laholm

Stationspendeln - en satsning för Laholm i Laholm

Publicerad 15 juni 2020

Laholms kommuns trafikplanerare, Malin Bogren, jämte Laholms första eldrivna buss.

Som en del av Laholms kommuns och Hallandstrafikens satsning för ett hållbart resande gick idag klockan 05.00 första bussen i efterlängtade, nya linje 1 från Laholms busstation mot tågstationen.

Det tar endast tolv minuter att ta sig från busstationen i Laholms centrum via Repslagaregatan, Glänningeleden, LP Hanssons väg och Västerleden till det avgående tåget. Linjen kommer alltså också att fungera som stadsbuss eftersom den stannar på hållplatserna utmed sträckan.
Linje 1 trafikeras av totalt tre bussar, varav en som drivs helt på el, och matchar samtliga tåg under dygnet, både för Öresundstågen och Pågatågen.

  - Kul att det satsas på Laholm, säger Malin Bogren, trafikplanerare på Laholms kommun. Avståndet till stationen minskar med denna busslinje, om inte i avstånd så i tanken. Det blir nu enklare och mer klimatsmart att pendla till och från Laholm, en del i Laholms kommuns arbete för hållbart resande och att underlätta för alla att åka kollektivt.

Nytt upphandlingsavtal för Hallandstrafiken

Idag den 15 juni börjar ett nytt, tioårigt upphandlingsavtal att gälla för Hallandstrafiken. Avtalet innehåller bland annat en option att 25 procent av busstrafiken i Hallands kommuner ska trafikeras av bussar som går helt på el, varav en av dessa alltså kommer trafikera busslinje 1 i Laholm.

Kommunal satsning i bussdepån

För att underlätta för det hållbara resandet i kommunen och uppfylla eloptionen i avtalet har Laholms kommun investerat i infrastrukturen i bussdepån och sett till så att det finns strömförsörjning till en laddstation för elbussar. 

- Denna busslinje är mycket efterlängtad och jag hoppas verkligen att laholmarna kommer att ställa bilen hemma och använda sig av den, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande. Han vill gärna se fler elbussar i kommunen i framtiden och att de då får utgå från depåer i Knäred och Veinge. 

- Men det är ju flera år framåt i tiden, säger Erling Cronqvist, som också tar upp säkerhetsfördelen att de som bor i Laholm och pendlar nu slipper köra och ställa sin bil vid stationen.

Vill du se en tidtabell för hur bussarna går och beställa biljett kan du göra det via Hallandstrafikens app, eller via hallandstrafiken.se.

Text och bild: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021