JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / "Berättelser och karaktärer" med Rikard Ahlin på Stadshusgalleriet

"Berättelser och karaktärer" med Rikard Ahlin på Stadshusgalleriet

Publicerad 10 december 2021

Foto: Johanna Andersson

Formgivaren och smideskonstnären Rikard Ahlin bor i Falun, Dalarna, men är uppvuxen i den lilla orten Ålstorp i Laholm. I vinter ställer han ut sina stål- och metallkonstverk på Stadshusgalleriet.

Rikard Ahlin lämnade Laholm 2013 för att utbilda sig inom traditionellt järnsmide och senare offentlig gestaltning vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Dals Långed. I vinter blir han en i raden av tillfälliga ”hemvändare” som de senaste åren ställt ut på Stadshusgalleriet i Laholm.

– Mina föräldrar och mina syskon bor kvar i Laholm, så jag är nere och hälsar på med jämna mellanrum, säger Rikard som är lärare i traditionellt järnsmide men också driver en egen smedja sedan fyra år, just nu i Borlänge.

I verksamheten, som innefattar både beställningsjobb och egna konstprojekt, arbetar han med varmsmide som bas.

– Stålet värms upp till 1 200 grader, så kan jag forma och bearbeta det som lera nästan. Jag arbetar med både figurativa och abstrakta former.

I utställningen på Stadshusgalleriet kommer publiken bland annat få möta små världar och landskap, med inspiration från de sydhalländska bygderna.

– Jag har skapat djur och små skogs- och åkerlandskap. Jag försöker återskapa detaljer från platsen där jag växte upp. Det är utställningens huvudtema. Jag kommer också att visa lite nya materialexperiment, som vägghängda abstrakta plåtformer. Det ska bli spännande att se hur de tar plats i Stadshusgalleriets miljö, säger Rikard.

Utställningen "Berättelser och karaktärer" visas mellan den 11 december 2021 och 15 februari 2022. Fri entré samtliga dagar.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 10 december 2021