JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Eleverna argumenterade för sina förslag – så blev fördelningen av 200 000 kronor

Eleverna argumenterade för sina förslag – så blev fördelningen av 200 000 kronor

Publicerad 14 oktober 2021

Hampus, Jasmine, Elise och Ida visar upp sina förslag som de presenterade under demokratidagen den 14 oktober.

På Demokratidagen fick elever komma till tals och argumentera för hur 200 000 kr skulle fördelas mellan skolorna som ansökt om pengar för förbättringar. Dagen avslutades med att Ungdomsforum tog beslut om fördelningen.

Viktor och Ida från Hishultskolan presenterade under torsdagsmorgonen ett förslag att köpa en studsmatta och en lekstuga till Hishultskolan.

- Alla på skolan har fått rita förslag och sen röstade vi. Det blev konstgräs och rodel som fick flest röster. Men det hade vi inte råd med, berättar Ida.

Ida och Viktor från Hishultsskolan

Kommunstyrelsen har bestämt att avsätta 200 000 kr under 2021 för att elever på kommunens skolor ska kunna vara med och påverka vilka aktiviteter som ska genomföras för unga. Totalt har det kommit in tio ansökningar från olika skolor och på torsdagen samlades representanter från alla som ansökt samt Ungdomsforum, kommunchef och politiker för att diskutera tillsammans. Avslutningsvis tog Ungdomsforum beslut om hur pengarna ska fördelas.

Lekstugor och studsmattor populära

På Veingeskolan vill eleverna kunna utöva fler bollsporter under rasterna och har lämnat en ansökan för att kunna köpa basketkorgar och även några nya cyklar till skolgården. Jasmine och Hampus från Veingeskolan fick stora applåder, likt alla de andra, efter att de presenterat sina ansökningar.

Ida och Elise presenterade ansökan som skickats in för Veinge fritids. Anledningen till att de var med på Demokratidagen var att de ville vara med och påverka så att deras fritids kan få en roligare utemiljö.

- Vi har flyttat upp till det stora fritids och där finns inte så mycket att leka med utomhus. Vi skulle vilja ha två lekstugor som ser lite olika ut så vi kan leka kiosk, berättar Elise.

200 000 kronors-processen

Politikernas avsikt med Demokratidagen är att eleverna ska få chansen att lära sig mer om vad demokrati är och hur det fungerar. Eleverna fick argumentera för sina förslag och även påverka Ungdomsforums förslag till utdelning innan det slutgiltiga beslutet togs senare på förmiddagen. Ungdomsforums förslag ändrades lite innan beslutet togs och alla närvarande fick besked om hur pengarna skulle fördelas.

Beslutad fördelning 

Sökande sökt till Ungdomsforums beslut
Ahlaskolan 2 studsmattor 0 kr
Veingeskolan 7-9 Aktivitetsdag Hjörnered 37 000 kr
Veingeskolan 1-3 Sparkcyklar och basketkorgar 40 000 kr
Veingeskolans fritidsråd Kios eller båt + asfaltsyta 25 000 kr
Hasslövs bygdeskola Förråd och bänkar 15 000 kr
Hishultsskolan Studsmatta och lekstuga 43 000 kr
Mellbystrandskolan Hoppkudde 0 kr
Parkskolan Hoppkudde och vattenrutschkana 0 kr
Lagahöjden Roligt rum + fotbollsturnering 20 000 kr
Skottorpsskolan Rusta upp vindskydd 20 000 kr 

 

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 oktober 2021