JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / En butik levererar all mat till brukare i hemtjänsten

En butik levererar all mat till brukare i hemtjänsten

Publicerad 29 mars 2021

Sedan den 15 februari handlar hemtjänsten i Laholm all mat till sina brukare på Ica Maxi i Mellbystrand. Kommunens avsikt var att teckna avtal med flera butiker i olika kommundelar, men endast ett anbud kom in.

Avtalet berör de cirka 150-200 personer som får hjälp med inköp av mat av kommunens hemtjänstpersonal. Numera får brukarna beställa sin mat från Ica Maxi, och varorna transporteras sedan hem till dem. För hemtjänstpersonalen innebär det att mer tid kan läggas på omvårdnad, istället för administration och inköp.

Valet av en enda stor leverantör har ifrågasatts. Men när upphandlingen gjordes var förhoppningen från kommunens sida att ett antal lokala butiker skulle vara intresserade. Avsikten var att skriva avtal med flera butiker i de olika geografiska områdena och kommunen tänkte sig en uppdelning utifrån de fyra hemtjänstområdena, vilket var tydligt i upphandlingsunderlaget.

- Tanken var alltså inte att en enda butik skulle behöva ha tillräckligt stor kapacitet för att kunna leverera till alla brukare i kommunen. Brukarna skulle kunna fortsätta få sina varor från närmsta butik, säger Christopher Brand, upphandlingschef i Laholms kommun.

Gjorde en andra upphandling

Men trots två genomförda upphandlingar och informationstillfällen för lokala handlare, som arrangerades av kommunens näringslivsenhet, så kom det in mycket få anbud.

- Vid första upphandlingen fick vi endast in ett anbud och avtal tecknades med ICA Supermarket Torghallen i centrala Laholm. Avtalet avslutades dock i samråd mellan leverantören och kommunen.

Under hösten 2020 genomfördes därför en ny upphandling. Då bjöd näringslivsenheten in till ännu en information, där deltagandet från kommunens dagligvaruhandlare var högt.

- Trots det så var det bara en aktör som lämnade anbud, det var ICA Maxi i Mellbystrand. Avtalet som skrevs med dem gäller i två år, med möjlighet till två års förlängning, säger Christopher Brand.

Text: Anette Rantala

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 mars 2021