JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Fridhemshus blir nytt alternativt LSS-boende

Fridhemshus blir nytt alternativt LSS-boende

Publicerad 10 februari 2021

Fridhemshus i Lilla Tjärby är i slutskedet av ombyggnation och förväntas bli ett alternativt boende som utformats efter resultatet av ett tjänsteprojekt där boendet för personer med LSS setts över.

Avdelningen för Funktionsstöd på Laholms kommun har på uppdrag av socialtjänsten genomfört ett tjänstedesignsprojekt och undersökt hur brukare inom LSS vill bo och hur behoven kan uppfyllas.

Tjänstedesignsprojektet visade bland annat att unga personer som omfattas av LSS vill kunna klara sig mer själv men med tillgång till stöd, både personligt stöd med personal på plats och digitalt stöd. Därför har det byggts lägenheter på ovanvåningen av Fridhemshus för unga mellan 18-30 år som omfattas av LSS.

- De kan få stöd att lära sig klara ett eget boende då man under tjänstedesignprojektet såg att unga personer helst inte vill bo på gruppbostad. Där kommer vi arbeta för möjligheten att på sikt klara ett eget boende, kanske med boendestöd eller utan, berättar Eva Thelander Verksamhetschef, Funktionsstöd och HSL på Laholms kommun.

På nedre plan blir det gruppbostad för äldre vuxna som omfattas av LSS. Där kommer det att arbeta personal dygnet runt. Vid ombyggnationen på nedre plan togs hänsyn till brukares funktionsnedsättning men även värdet av att få lämplig omvårdnad och anpassat stöd utifrån de svårigheter som kan uppkomma i samband med ålder.

- Det är viktigt att kunna ha anpassade aktiviteter som blir ett sätt att få extra guldkant på ålderns höst, säger Eva Thelander.

Text: Caroline Dahlman

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 10 februari 2021