JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Invigning av konstverk i Knäred

Invigning av konstverk i Knäred

Publicerad 02 november 2021

Skulptören Ole Bunton arbetar här med "spetshuggning".

Pandemin försenade planerna, men nu är det äntligen dags: torsdagen den 11 november klockan 19.30 invigs Ole Buntons skulptur At slå bro mellem de nordiske lande på torget i Knäred. 

Konstverk till minne av freden i Knäred 

År 1613 slöt de danska och svenska styrkorna fred på en bro i Knäreds socken. Freden innebar slutet på Kalmarkriget och satte Knäred på den historiska kartan. År 2013 firade Knäred 400-årsjubileet av denna för orten så stora händelse. Med anledning av jubileet beslutade Svea Larsons donationsfond/Hallands Konstmuseum att köpa in och deponera ett större konstverk på orten. Fyra konstnärer – två danska och två svenska – inbjöds att presentera förslag på verk att placera på torget i centrala Knäred. Uppdraget var att de skulle låta sig inspireras av den historiska fred som slutits här, vilken kommunen/orten nyligen firat minnet av. 

Fyra förslag ställdes ut på Hotell Freden

Resultatet blev fyra väldigt bra och väldigt olika idéskisser som under några höstveckor 2014 ställdes ut på Hotell Freden i Knäred. Samtliga konstnärer presenterade sina modeller och tankarna bakom dessa för intresserade Knäredsbor som därefter hade några veckor på sig att lämna synpunkter inför donationsfondens beslut. 

– Intresset hos ortsborna var överraskande stort, och många välformulerade och tänkvärda synpunkter inkom, säger Thérèse Ehrenborg, kultursekreterare på Laholms kommun.

Det var emellertid den danske skulptören Ole Buntons trebenta bro i granit som fick mest uppskattning. Symboliken bakom verket var omfattande – det var just på en bro som freden slöts 1613. Bron i Buntons version har tre ben som symboliskt binder samman Sverige, Danmark och Norge (som 1613 var i union med Danmark). Verket är också till övervägande del hugget i sten som inlandsisen transporterat norrifrån till Danmark. 

– Nu menar Ole Bunton att Sverige får stenen i retur, tills nästa istid kommer – då får Danmark tillbaka stenen igen. Så verket är bara till låns! säger Thérèse Ehrenborg.

Konstverket, som väger omkring 12 ton, är hugget för hand med hjälp av hammare och mejsel (så kallad spetshuggning).

”Offentlig konst – vad är det?”

Parallellt med planeringen för konstverket har ett projekt kallat ”Offentlig konst – vad är det?” ägt rum i Knäred. Det är ett projekt finansierat av Region Halland som undersöker lokalinvånarnas förväntningar och reaktioner i samband med att liten en ort får sitt första offentliga konstverk. Hela processen har dokumenterats av filmaren och journalisten Kathinka Lindhe. 

Tidskapsel i ett av benen

Viktigt att nämna är också att det i ett av brons tre ben finns ett hålrum som innehåller en så kallad tidskapsel. Det är elever i årskurs 4 på Knäredsskolan som skickat ett budskap till framtiden, där de presenterar sig själva och berättar om sina liv. Kapseln ligger i en ficka mitt inne i stenen och kommer att bli synlig först den dag skulpturen av någon anledning raseras.

Invigning med musik, tal och festligheter

Invigningen var planerad till våren 2020, men pandemins verkningar satte stopp för detta. Nu är det dock äntligen dags! Torsdagen den 11 november klockan 19.30 kommer konstverket att invigas och överlämnas av Svea Larsons donationsfond/Hallands Konstmuseum till Laholms kommun för framtida förvaltning. Det blir även musik av Våxtorps Brassband (från klockan 19.00), tal och andra festligheter. Konstnären Ole Bunton är på plats under kvällen.

Medverkande vid överlämningsceremonin är:

Sven-Anders Svensson, ordförande inköpskommittén, Svea Larsons donationsfond.
Gunnel Bengtsson, fd ordförande inköpskommittén, Svea Larsons donationsfond. 
Magnus Jensner, chef, Hallands Konstmuseum.
Ove Bengtsson, ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, Laholms kommun.  
Erling Cronqvist, ordförande i kommunstyrelsen, Laholms kommun.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 november 2021