JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Kungaparet besökte Osbecksgymnasiet

Kungaparet besökte Osbecksgymnasiet

Publicerad 28 oktober 2021

Det var feststämning i matsalen när rektor Carl Lundgren höll tal till Kungen och Drottningen.

På torsdagen besökte H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia Hallands län för att uppmärksamma lokala insatser i pandemins spår. Först i programmet stod ett besök på Osbecksgymnasiet i Laholm där Kungaparet samtalade med elever, lärare och elevhälsoteam.

Kungaparet anlände till Osbecksgymnasiet strax innan klockan 10 på förmiddagen. Efter en kort promenad genom skolan väntade en stor skara elever på dem i matsalen. Inramade av en mix av världens flaggor – med anledning av FN-veckan - höll skolans rektor Carl Lundgren ett tal och tackade Kungaparet för deras omtanke under pandemin.

Det blev både applåder och busvisslingar innan Kungaparet fortsatte till Aktivitetshuset och ett mer intimt samtal med några elever, lärare och elevvårdspersonal.

Ämnet för samtalet och anledningen till besöket var att Kungaparet vill tala med dem som drabbats av pandemin och uppmärksamma lokala insatser som har gjorts. Därför besöker Kungafamiljen Sveriges alla 21 län, och dagen i Halland innehöll besök på olika platser i Laholm och Halmstad.

Frågor om distansundervisning

Samtalet i Allaktivitetshuset blev avslappnat och Kungaparet kom med frågor och inspel. Elever och personal berättade om hur pandemin har påverkat undervisningen på Osbecksgymnasiet och hur skolan nästan över en natt fick ställa om till distansundervisning.

- Den omställningen skulle kunna vara större än den industriella revolutionen. Jag är tacksam över att vi har en så bra digital infrastruktur, sade Carl Lundgren.

Kungen undrade om alla elever har tillgång till datorer, och fick veta att det har de. Elevrådets vice ordförande Indra von Sydow berättade om hur hon tyckte skoltid och fritid smälte ihop under distans- och fjärrundervisning. Och elevrådets ordförande Matteus Kurtsson förklarade hur det kändes när alla roliga saker runt om skolan försvann, och om svårigheten att ställa om till mer teoretisk undervisning på distans, även i yrkesämnen.

Drottningen undrade också om det var samma kunskapskrav trots pandemin, och eleverna berättade hur ett prov på distans kunde gå till.

Indra von Sydow berättade om sin upplevelse av pandemin.

En historisk händelse

Efteråt summerade rektor Carl Lundgren besöket som givande - och historiskt. Det är 40 år sedan Kungaparet senast var i Laholm på officiellt besök, 1981 under Eriksgatan.

- Kungaparet visade ett stort intresse för det vi berättade. Jag upplevde samtalet som givande och varmt, och Kungen var på ett väldigt skojfriskt humör, sade Carl Lundgren.

Elevrådsordförande Matteus Kurtsson var också nöjd.

- Det kändes bra. Kungaparets besök är ett lyft för hela Osbecksgymnasiet nu efter både branden och pandemin.

Vidare till Strandängshälsan

Efter besöket på Osbecksgymnasiet gick färden till vårdcentralen Strandängshälsan i Skummeslöv, där vårdpersonal beskrev hur de har anpassat verksamheten under covid-19 och arbetat med vaccinationerna. När Kungaparet anlände hade många samlats utanför vårdcentralen för att få en skymt av dem.

På vårdcentralen Strandängshälsan samtalade Kungaparet med läkaren Jesper Banck och hans personal.

Från Laholm åkte Kungaparet vidare till Halmstad med besök på Hotell Tylösand, för att höra om näringslivets erfarenheter från pandemin, och Hallands konstmuseum.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 28 oktober 2021