JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Kyld mat ökar både valfrihet och näringsvärde för brukarna

Kyld mat ökar både valfrihet och näringsvärde för brukarna

Publicerad 23 februari 2021

André Fridh, Carina Bengtsson, Ann-Louise Cronqvist o Nezira Sehmehmedovic, personal i köket på Lingården i Laholm där all mat till hemtjänstens brukare kommer tillagas.

Genom att maten kyls ner direkt efter tillagning och sedan förpackas kommer brukarna inom hemtjänsten i Laholms kommun att få en måltid med större näringsinnehåll och kunna bestämma både när på dagen de äter sin middag och vad de äter i veckan. De får nämligen tolv olika rätter att välja mellan.

Med start den 15 mars 2021 kommer de brukare som enligt biståndsbeslut från socialtjänsten får maten hemkörd till sig att få den levererad kyld istället för varmhållen. Först ut är de brukare inom hemtjänsten som idag får sin mat från Lingårdens kök, det vill säga de som bor i centrala Laholm och Mellbystrand, därefter kommer de som idag får sin mat från andra tillagningskök att successivt kopplas på fram till veckan efter påsk då alla brukare kommer få sin mat från Lingårdens kök.

Hållbarheten och näringsinnehållet ökar

Maten har aldrig varmhållits eller frysts, utan kyls ner direkt efter att den tillagas och förpackas i speciella packmaskiner som ersätter syret i måltidsförpackningen med livsmedelsgas. Detta ökar hållbarheten på maten och bibehåller näringsämnena och smaken bättre än maten som idag varmhålls och fraktas i upp till en timma innan den når brukarna.

Enligt Margaretha Kjellson, kostområdeschef inom Laholms kommun, ska middagsmålet täcka en tredjedel av det dagliga näringsbehovet för brukarna och detta uppnås genom att tillämpa tekniken med kyld mat.
- Det var en av orsakerna till att politikerna i nämnden tog beslutet om att ändra i matdistributionen, berättar Margaretha, eftersom en näringsrik kost ger en god hälsa för brukarna, vilket i slutändan är målet med vår verksamhet.

Mer valfrihet med mycket att välja mellan

De som vill beställa hem mat genom hemtjänsten kan välja att få fem eller sju måltider i veckan. De kommer ha tolv olika rätter att välja mellan varje vecka så möjligheten att själv påverka sin veckomatsedel och därigenom kunna äta det man önskar är stor. Dessutom kommer det finnas två eller tre vegetariska alternativ. All mat som distribueras ut till brukarna inom hemtjänsten kommer tillagas på Lingården.

Det kommer inte längre vara hemtjänsten som levererar maten till brukarna, utan nu är det kommunens hjälpmedelsservice som kommer köra ut och lämna den. Detta medför att det frigörs tid för hemtjänstpersonalen, värdefull tid som de nu kan lägga på de äldre.

Hur smakar den kylda maten?

- Vi har så klart provsmakat alla rätter säger Ann-Louise Cronqvist som är köksmästare på Lingården.
- Tack vare förpackningsmetoden är maten fortfarande väldigt god efter flera dagar i kylen, vissa rätter som till exempel soppa blir ju dessutom ofta bättre när den fått stå några dagar. Eftersom vi lagar maten själva här i kommunen vet vi att det är bra råvaror som används och att allt tillagats på rätt sätt. 

Text: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 23 februari 2021