JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Ole Buntons skulptur invigdes med ljus i mörkret

Ole Buntons skulptur invigdes med ljus i mörkret

Publicerad 12 november 2021

Konstnären Ole Bunton och Ove Bengtsson, ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, Laholms kommun. Den senare var tidsenligt utstyrd i en 1600-tals uniform.

Hundratalet personer på plats i Knäred fick uppleva den eldfängda invigningen av Ole Buntons skulptur ”At slå bro mellem de nordiske lande” under torsdagskvällen 11 november.

Våxtorps Brassband stod för den musikala uppvärmningen inledningsvis och Martin Ådahl eldade senare upp stämningen bland alla närvarande med sin Magma Eldshow.

Ove Bengtsson, ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, Laholms kommun var tidsenligt utstyrd i en 1600-tals officersuniform till minne av freden i Knäred 1613.

Gunnel Bengtsson, fd ordförande inköpskommittén, Svea Larsons donationsfond klippte bandet tillsammans med Sven-Anders Svensson, nuvarande ordförande av inköpskommittén i donationsfonden.

Magnus Jensner, chef, Hallands Konstmuseum berättade om det i sten handhuggna konstverket och det enorma arbete som låg bakom. Erling Cronqvist, ordförande i kommunstyrelsen, riktade ett stort tack till alla inblandade för konstverkets tillkomst. Detsamma gjorde Jonas Hellsten, i egenskap av ordförande i Knäreds samhällsförening, för Knäreds invånares räkning.

 

Just här var inte belysningen tänd ännu.

Allt gick bra som förväntat utom färgtonen på skulpturens belysning som ska justeras. Men vad gör en sådan liten detalj när vi fått en så spännande skulptur och haft fred med Danmark i över fyrahundra år, kommenterar Thérèse Ehrenborg, kultursekreterare på Laholms kommun.

Samtliga foton: Therese Ehrenborg, Jonas Heintz och Nathalie Sandberg. /Laholms kommun.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 november 2021