JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Positiva besked om återgång till Campus Laholm efter branden

Positiva besked om återgång till Campus Laholm efter branden

Publicerad 03 maj 2021

Räddningstjänsten lyckade begränsa söndagens brand på Campus Laholm så att de flesta byggnader kunde räddas. Under måndagen gjordes tekniska undersökningar för att kontrollera byggnadernas status och saneringen påbörjades. Nu planeras återgång till skolorna och verksamheterna på Campusområdet. I vissa fall redan den här veckan.

Branden på söndagskvällen var kraftig, men räddningstjänsten kunde förhindra att den spred sig vidare till Lagaholmsskolan och andra delar av Campusområdet, och ingen människa kom till skada.

Den så kallade 1200-korridoren, med bland annat Elevhälsan och det kommunala aktivitetsansvarets lokaler, har brunnit ner. Omkringliggande delar, som korridorerna till och från byggnaden, fick rivas för att hindra branden från att sprida sig. Övriga byggnader på Campusområdet har rök- och fuktskador av varierad grad.

Lagaholmsskolan är inte brandskadad, men däremot rökskadad.

Saneringen inleddes under måndagen, liksom kartläggning av förutsättningarna för att få igång värme och ventilation på hela området. Under måndagskvällen kom beskedet att värmen är igång i delar av området och verkar fungera bra.

Samtidigt påbörjades arbetet med att hitta ersättningslokaler för de delar som har brunnit ner. Lokalbehovet kommer delvis att kunna lösas inom området i tomma paviljonger som kan tas i bruk i princip omgående. De har tidigare använts av bland annat socialtjänsten.

Planer för återgång

De positiva beskeden vad gäller byggnaderna pekar mot att delar av verksamheten kan återupptas redan under den här veckan. Samtidigt får en del elever räkna med fjärrundervisning en tid till. Så här ser planeringen ut utifrån dagens status:

  • Under tisdagen kommer personal och elever som har behov av detta att kunna hämta material Campus Laholm. Det sker på fasta tider som berörda har fått information om.
  • Värmen är åter på Folkhälsocentrum som, om allt går som det ska, kan återöppnas på onsdag.
  • 100-byggnaden inklusive Blackbox och Aktivitetshuset är redo att tas i bruk och Kulturskolans undervisning ska sannolikt kunna återupptas senare i veckan.
  • Övriga delar av Campus Laholm kommer att öppnas efter hand som de är sanerade, vilket beräknas ta upp till två veckor. Sannolikt kan de första eleverna vara åter redan i slutet av den här veckan. Hur återgången sker meddelas de berörda. 
  • Lagaholmsskolan har meddelat elever och föräldrar att det blir fjärrundervisning den här veckan ut, i avvaktan på ytterligare besked.  
  • Företagshälsovården tar emot personal som är i behov av samtalsstöd till följd av branden. För elever finns samtalsstöd hos Elevhälsan.

Text: Anette Rantala

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 3 maj 2021