JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Randerslund – först att få vaccin mot covid-19

Randerslund – först att få vaccin mot covid-19

Publicerad 08 januari 2021

Snart 92-åriga Inger Hansson blev första personen i Laholms kommuns äldreboende som vaccinerades mot sjukdomen covid-19.

På fredagsförmiddagen gick startskottet för vaccination mot covid-19 för personer som bor på Laholms kommuns äldreboende. Först ut var 92-åriga Inger Hansson på Randerslund.

Den i övrigt fridfulla miljön på äldreboendet andades förväntan inför framtiden. I princip samtliga av de boende har tackat ja till vaccinationserbjudandet.

Under förmiddagen rådde febrila förberedelser inför vaccineringen. Åsa Lundin, som tillträdde sin nya tjänst som enhetschef på Randerslund på torsdagen, kastades minst sagt rakt in i hetluften.

- Det känns skönt att vi är igång, för detta har vi alla väntat på. Idag är det 46 brukare som kommer att vaccineras, säger hon.

Personal från Region Halland, som kom till Randerslund vid 9.30-tiden, har till uppdrag att ombesörja allt som rör själva vaccinationen. Kommunens ansvariga sjuksköterskor har däremot ansvaret för att information till de boende har gått ut, att hälsodeklaration fyllts i samt att samtycke till vaccinationen finns, berättar distriktssköterskorna Rebecka Johansson, Therese Palmqvist och Marie Paulsson.

Över på någon minut

Karin Hesselgard och Britta Engvall kommer med vaccinet som tinats och blandats på plats.

Strax före lunch fick Inger Hansson sätta sig till rätta i stolen på sitt rum och instruerades hur hon skulle hålla armen av regionens infektionssjuksköterska Erna Samuelsson. På bara någon minut var denna historiska händelse över.

- Jag kände att sprutan var där men inte mer än så, säger Inger Hansson, och förklarar varför hon tog sprutan.

- Det är ju inte mycket värt att kosta på någon i min ålder, men jag kan ju smitta andra. Det är viktigt att man gör något för de efterkommande. Jag känner mig annars trygg och säker här på Randerslund.

Team till boendena

Karin Hesselgard, förvaltningschef för närsjukvården, och Britta Engvall, distriktssköterska och hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Halland, väntade i ett rum längre bort.

- Vi har organiserat team som åker till de särskilda boendena. Det vi gör på plats är att tina upp vaccinet, som ju kommer fryst. Det tar cirka 30 minuter. Därefter blandas det ut med koksalt inför injektionen.

Varje brukare får ett kort där det står när man har vaccinerats och när det dags att göra det igen. Om 21 dagar kommer alltså vaccinationsproceduren att upprepas.
Karin Hesselgard och Britta Engvall är glada för att vaccinationen är igång och upplever inte att de möts av oro eller motstånd.
- Nej tvärt om måste jag säga, vi blir väldigt välkomnade var vi än kommer, säger Karin Hesselgard.

Fler vaccineringar

Nästa fredag, den 15 januari, anländer vaccinationsteamet till ett annat äldreboende i kommunen. Vilket är dock inte bestämt i nuläget. Den 22 och 29 januari är också bokat för vaccination på äldreboenden i kommunen.

Personer som har hemsjukvård har i veckan fått information om vaccinering. I nästa vecka påbörjas informationsinsatsen till personer som har hemtjänst.

372 personer

Fram till och med fredagen har 372 personer på särskilda boenden i de halländska kommunerna vaccinerats. Det är också så mycket vaccin som distribuerats till kommunerna. 

Tre faser

Vaccineringen av befolkningen sker i tre faser, där den första nu har inletts. 

På Region Hallands hemsida finns mer information om vaccineringen.

Länk till Region Halland och vaccinering

Fakta: mRNA-vaccin

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.
I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Text och bild: Josefin Thedeby

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 8 januari 2021