JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Självtest för covid-19 hjälper skolorna med smittspårningen

Självtest för covid-19 hjälper skolorna med smittspårningen

Publicerad 19 augusti 2021

Från och med terminsstart kommer skolorna att erbjuda självtest för covid-19 till friska elever på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet samt personal som varit i nära kontakt med smittad. Vårdnadshavare inkluderas inte och alla med symtom stannar hemma och bokar precis som tidigare självprovtagning på egen hand.

Självtesten på skolorna är av samma typ som används för självprovtagningen och det är den utsedda smittspåraren på skolan som avgör vilka som bör provtas när skolan har ett konstaterat nytt fall av covid-19.

Skolan delar ut självtest tillsammans med ett följebrev till de elever och personal som smittspåraren bedömer bör testa sig. Elever på mellanstadiet och högstadiet tar hem testet och provtar sig hemma. Elever på gymnasiet och personal kan välja att göra det på skolan.
Proven lämnas i på närmaste valfri vårdcentral för att därifrån skickas till Mikrobiologen för analys och provsvar. Prov och inlämning bör ske så snart som möjligt, gärna samma dag eller senast dagen efter.

Provsvar kommer till personen via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Elev från 13 år och äldre loggar in själv och registrerar test på 1177.se. Elever yngre än 13 år, loggar vårdnadshavare in som ombud och registrerar provet.

Självtesterna på skolorna gör att vi får en effektivare provtagning och snabbare kan upptäcka smitta och förhindra smittspridning. Elever missar mindre tid i skolan och vårdnadshavare slipper ta med sitt barn till självprovtagningsplats under dagtid när många jobbar.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 augusti 2021