JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Tankar från en ny vd på Laholmshem

Tankar från en ny vd på Laholmshem

Publicerad 14 april 2021

Peter Johansson, vd Laholmshem och Kommunfastigheter.

Peter Johansson började som ekonomichef på Laholmshem hösten 2017 och blev tillförordnad vd i april 2020. När han nu blir vd på riktigt så innebär inte det några större nyheter för honom. Han var dessutom ekonomichef på Laholmshem och ekonom på Kommunfastigheter tidigare. Den bakgrunden känns ju trygg.

-  Jag är uppvuxen i Mellbystrand och har gått i Mellbystrandsskolan, Lagaholmsskolan och Osbecksgymnasiet. Det är en stor fördel att känna till kommunen när vi ska bygga för våra invånare. Jag är allmänt sportintresserad och har spelat fotboll hela livet i Laholm, Lilla Tjärby och Skottorp. Även golf är ett stort intresse jag försöker hinna med. Numera bor jag och familjen i Halmstad men det känns ganska nära hemtrakterna, tycker Peter Johansson som är ny vd både för Laholmshem och Kommunfastigheter.

Äger och förvaltar cirka 1500 lägenheter

-  1500 lägenheter är en lagom storlek för att kunna ha personal med de kompetenser som behövs, för att kunna sköta allt inom företaget. Skulle vi vara mindre så måste vi köpa in tjänster och kan inte hantera situationen och servicen av hus och hyresgäster. Så den siffran är ganska optimal för oss på Laholmshem. Omställningen från privat sektor till kommunalt bolag tog en stund men arbetssättet har vuxit med tiden och arbetsuppgifterna är många. Affärsplanen från cirka 2000 ser vi över till exempel och putsar till liksom vår webbsida, säger Peter Johansson.

Laholmshem har mycket på gång, som man brukar säga. Kobben vid gamla handskfabriken har kommit längst när det gäller bostäderna. I april börjar de bygga 16 lägenheter i Våxtorp vid Idrottsvägen/Slättvägen. Samtidigt renoveras husen som ligger bredvid. I Knäred har Laholmshem skrivit avtal om 12 marklägenheter med byggstart under sommaren och tidig höst.

-  Vi har fått ett godkännande från kommunfullmäktige om att bygga i Hishult på gamla Granhemstomten. Där har vi inte kommit lika långt, något kommer där att bli men kanske med start under 2022. Vi har också byggt åtta lägenheter på vardera 35 kvm bakom Räddningstjänsten här i Laholm. De är dedikerade mot yngre personer och är man under 25 år får man lägre hyra. Nu har vi dessutom byggt två likadana hus i Våxtorp som blev klara nu i oktober, säger Peter.

49 nya lägenheter snart inflyttningsklara centralt i Laholm

Ställningarna håller på att tas ner från Laholmshems nya hus vid Klarabäck och 49 lägenheter står klara för inflyttning i december 2021. Nytt för Laholmshem är att kunna gå in digitalt och se lägenheterna och använda tjänsten lägenhetsväljaren via Laholmshems webbsida, laholmshem.se.

-  Det ger ju en bra bild av en lägenhet som inte är färdig ännu. Det blir spännande att utvärdera den tjänsten och intresset för lägenheterna är stort, många hör av sig. Men det har byggts på flera håll i Laholm med snarlika färdigdatum så det blir många lägenheter som släpps någorlunda samtidigt. Därför är inget självklart när det gäller hur framgångsrikt vårt projekt blir. Men vårt läge på Kobben vid Klarabäck är ganska unikt med den utsikten över Lagan, så vi är hoppfulla. Det låg ju trots allt en fabrik här förut och att nu få människor som bor på platsen är ju positivt, säger Peter Johansson.

Även Kommunfastigheter har mycket nytt på agendan

Nya Skottorpsskolan är på gång för Kommunfastigheter och ska vara klar i höst. Alla är glada över Glänningeskolan även om den blev dyr, men Skottorpsskolan kommer att bli minst lika fin intygar Peter. Skottorp har ett bra läge och när sedan Hagaområdet byggs i framtiden så kommer Skottorp att bli väldigt intressant med sitt läge nära E6:an.

Gamla tingshuset, kommunens vackraste hus, tycker Peter och många andra, ska renoveras och få ändamålsenliga kontorsplatser. I fastigheten finns en gammal tingssal som skulle kunna användas i framtiden.

-  Vi ser alltid över hur vi kan bidra till byggandet i kommunen och har just fått frågan från kommunstyrelsen om hur en förskola i Skottorps Hagaområde skulle kunna byggas. När det kommer till hur bostäderna där ska se ut, så får vi se om vi kan bli delaktiga även i den utvecklingen. Det skulle ju givetvis vara intressant, säger Peter Johansson.

Text och foto: Bo Bjelvenstedt

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: JPO
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 april 2021