JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2021 / Vaccin riskerade gå till spillo – då fick pedagogerna sin spruta

Vaccin riskerade gå till spillo – då fick pedagogerna sin spruta

Publicerad 05 maj 2021

När vaccinet mot covid-19 riskerade att gå till spillo och få kastas så vände sig Strandängshälsan till Mellbystrandsskolan och Junibackens förskola som ligger nära. På tisdagen fick personalen med förskollärare, fritidspedagoger, grundskollärare och måltidspersonal möjligheten att vaccinera sig samma eftermiddag.

Det var vid lunchtid på tisdagen som Jesper Banck, läkare på Strandängshälsan, kunde se att de skulle få cirka 60 doser av Pfizers vaccin över. På vårdcentralen hade de kontaktat hela listan med prioriterade personer i riskgrupp och vaccinet skulle bara klara sig några få timmar till. Annars hade det gått till spillo och fått kastas.

Det var i det läget som vårdcentralen ställde frågan till Mellbystrandsskolan och Junibackens förskola.

- Tyvärr var tiden knapp och vi lyckades inte få tag i tillräckligt många patienter som innefattades av rutinen. Vi stod inför alternativet att kassera doser. Då valde vi att kontakta rektorn på Mellbystrandsskolan och Junibackens förskola som finns i vårt närområde, och där personalen skulle kunna komma med kort varsel innan doserna skulle behöva kasseras. Vi gjorde bedömningen att även om detta utgjorde avsteg från Region Hallands rutin så var det till stor nytta för samhället, säger Jesper Banck.

Skolans och förskolans personal, som består av förskollärare, fritidspedagoger, grundskollärare och måltidspersonal, erbjöds komma till vårdcentralen och vaccinera sig samma eftermiddag.

Inga doser behövde kasseras

För säkerhets skull lyfte skolans rektor först frågan till ledningen för barn- och utbildningsförvaltningen, för att få klartecken. Richard Mortenlind, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, ställde sig bakom beslutet att låta personalen vaccineras med de överblivna doserna.

- I kommunal verksamhet ska likställighetsprincipen gälla. I den bästa av världar hade vi gått ut bredare i verksamheten och ställt frågan, men här handlade det om tid och det hade varit svårt att hantera. Mellbystrandsskolan och Junibackens förskola ligger nära vårdcentralen, och personalen som fick vaccinet är medarbetare som i sitt yrke har samhällsbärande funktioner. Vi tyckte det var bättre än att doserna skulle riskera att gå till spillo, säger Richard Mortenlind.

Just nu pågår vaccinering i fas 3. På Strandängshälsan i Mellbystrand skulle ursprungligen över 300 doser ha givits under tisdagen, men knappt hälften av tiderna var bokade. De resterande doserna skulle ha sparats, men vid uppdragningen blev det en felräkning så att det blev cirka 60 doser för mycket som måste ges inom några få timmar.

- Vi har följt alla rutiner, men fel kan begås. Vi är dock tacksamma för att inga doser behövde kasseras, säger Jesper Banck.

Text: Anette Rantala

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 maj 2021