JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / 8-klassare får praktikjobb i äldreomsorgen

8-klassare får praktikjobb i äldreomsorgen

Publicerad 30 september 2022

Laban Skog, Tova Elmberg, Maria Axelsson, Ola Allababidi, Daniel Möcklö

Tio elever i årskurs åtta på Veingeskolan har fått praktikjobb inom äldreomsorgen i Laholms kommun. De jobbar helger på äldreboende i kommunen och ska utföra enklare arbeten såsom hushållarbete, gå promenader och läsa för de äldre.

- På en lektion fick vi veta att åttorna skulle få chansen att prova på att jobba på ett äldreboende. Jag tyckte att det lät kul och ville testa, säger Maria Axelsson från klass 8C på Veingeskolan.

- Vi visste inte hur stort intresset skulle bli men av 69 elever var det 44 som anmälde sitt intresse att få praktikjobb. Och det var lika många killar och tjejer som sökte, säger Daniel Möcklö som är studie och yrkesvägledare på Veingeskolan.

Jobbar helger på äldreboende

Ola Allababidi och Tova Elmberg går i åttonde klass på Veingeskolan och har fått praktikjobb. De är båda spända inför första arbetspasset.

- Det ska bli roligt men känns nervöst eftersom det är så mycket nytt, säger Ola Allababidi.

- Jag är lite nervös för att träffa alla och tänker på hur man ska prata med dom på ett bra sätt, säger Tova Elmberg.

Maria Axelsson ska snart jobba sitt första pass och har fått information om sina arbetsuppgifter och att hon fått en handledare på arbetsplatsen som ska visa henne runt första dagen.

- Jag ska prata med dom som bor där, vika tvätt, duka fram, spela spel, läsa tidningen och liknande saker, säger Maria.

Inte tänkt på vårdyrket tidigare

De har inte funderat på vårdyrket tidigare men tycker att det ska bli kul att testa jobbet.

- Jag sökte eftersom det är roligt att prova något nytt och sen vet jag om det är något för mig eller inte, säger Laban skog.

Laban har jobbat två pass hittills och tycker att tiden går fort när han är på praktikjobbet.

- Första gången var jag väldigt nervös men sen kändes det lite lugnare. Jag trodde att jag skulle jobba mer men det handlar mest om att umgås med dom som bor där. De verkar uppskatta det jättemycket och blir glada när jag kommer dit. Det är kul, säger Laban Skog.

Veingeskolans 8-klassare först ut

I första omgången har 10 elever valts ut och erbjudits ett praktikjobb. Målsman skriver under anställningsavtalet enligt det lokala kollektivavtalet som kommunen har tecknat. Varje elev får en handledare på arbetsplatsen.

- Det har skapat ett stort intresse bland eleverna i Veingeskolan och flera har frågat om det kommer bli fler platser. Det har även spritt sig inom kommunens andra skolor, säger Daniel Möcklö.

Vill locka fler att jobba inom äldreomsorgen

Förhoppningen är att praktikjobbet ska väcka intresset för vårdyrket hos yngre Laholmare och att fler ska välja vårdutbildning när det är dags att göra sitt gymnasieval.

- Det är även en förhoppning att fler ska vilja komma tillbaka och söka sommarjobb inom vården när de blir äldre, säger Kristina Isaksson som är verksamhetschef inom socialförvaltningen i Laholms kommun.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 30 september 2022