JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Ångbåten S/S Lagaholm säljs på auktion

Ångbåten S/S Lagaholm säljs på auktion

Publicerad 02 mars 2022

Nu finns möjligheten att lägga ett bud på ångbåten S/S Lagaholm, när den säljs på auktion.

Ångbåten som är i stort renoveringsbehov läggs ut av webbauktionsfirman Klaravik torsdagen den 3 mars. Anbud lämnas senast den 31 mars och båten kommer att säljas till högstbjudande.

Det är kommunstyrelsen som har tagit beslutet om en försäljning av S/S Lagaholm eftersom den skulle bli för dyr att renovera.

Ångbåten har sedan 1999 ägts av Laholms Ångbåtsförening som våren 2020 skänkte den tillbaka till kommunen. Båten hade vid det tillfället omfattande renoveringsbehov. Både motor och skrovkonstruktion har besiktigats av två olika företag och renoveringsoffert på 1 728 tkr har mottagits av Simrishamns Varv AB.
Möjligheten att renovera båten som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd har undersökts och avfärdats. I april 2021 bedömde Kultur- och utvecklingsförvaltningen att det årliga underhållet av fartyget skulle uppgå till minst 250 tkr. Fartygets ringa storlek bedömdes också begränsa de kommersiella möjligheterna eftersom passagerarvolymen skulle bli för liten.

Kommunstyrelsens förvaltning var i april 2021 inne på linjen att genomföra renoveringen och att undersöka möjliga driftsformer från och med sommaren 2022. 11 maj beslutades att återremittera ärendet för vidare utredning och kommunstyrelsens förvaltnings samlade bedömning blev är att ångbåten bör avyttras till högstbjudande.

1888 fick ångbåten namnet Bore och transporterade timmer

S/S Lagaholm byggdes 1888 på Vulkans Verkstad i Norrköping och fick namnet Bore. Efter flera ägarbyten hamnade båten 1985 i Laholm hos Sofiero Bryggeri som skulle använda båten vid sitt 100-årsjubileum eftersom bryggeriet var grundat samma år som båten byggdes.

Ett par år på 1990-talet avtalades med Laholms Turistbyrå att båten skulle användas för turisttrafik på Lagan. Redan 1881 trafikerades Lagan av en ångbåt som tog bad- och nöjeslystna till Åmot i norra Mellbystrand. Där väntade hästskjuts för vidare transport till havet, så idén med ångbåtstrafik på Lagan var inte ny.

Ångpannan fick renoveringsbehov 1998 och under förhandlandet gick bryggeriet i konkurs och Laholms kommun stod som ägare utan besättning.

En ångbåtsförening startades 1999 och skulle ansvara för drift och skötsel av båten. Mycket har hänt sedan dess och båten har dessutom fått sitt nuvarande namn S/S Lagaholm 2002 efter Laholms slottsruin.

Vill du läsa om båtens rika historia så gör du det här:
http://www.sslagaholm.se/

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 mars 2022