JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Anne från Mellbystrand minimerar näst bäst

Anne från Mellbystrand minimerar näst bäst

Publicerad 05 augusti 2022

Anne tänker miljö i allt hon gör. Här ses Esther, en av hennes två hundar.

I Minimeringsmästarna får hushåll i hela Sverige tävla mot varandra i att minska sina avfallsmängder och hur vi kan leva mer hållbart miljömässigt. Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person.

Anne Gunnarsson i Mellbystrand tillhör de tre tävlande hushållen från Laholm som träffats regionalt och genomfört olika utmaningar sedan hösten 2021. Halland har totalt sju tävlande hushåll. Anne ligger i nuläget tvåa i tävlingen för hela Sverige och placerar därmed Laholm på samma plats långt före huvudstaden Stockholm som har 21 tävlande hushåll. Alla medverkande hushåll ser väldigt olika ut men de har en sak gemensamt. Alla vill de göra skillnad och minska sitt avfall.

Utmaningar de tävlande får kan handla om att laga mat av rester eller att anordna klädbytarträff med vänner. Tillsammans försöker minimeringsmästarna nå punkten där de är nöjda och tillfreds med det de redan har och få mer tid för familj och vänner. Dessutom minskar de på klimatavtrycket!

Anne tänker miljö i allt hon gör

Det här med att hushålla med mat och prylar har alltid präglat Annes liv och hon använder eller återanvänder nästan allt hon köpt. Hon förbrukar på sin höjd två av de bruna matavfallspåsarna per år.

Jag lagar pytt av rester och gör plättar av överblivet potatismos. Vi borde undervisa om minimeringstänket i skolans olika årskurser om hur man minskar sitt klimatavtryck. Jag vet att det görs lite grand, men det borde vara mera. I dagens läge borde det nästan vara ett eget ämne. Källsortering på förskolan och stegvis ökande nivåer med miljöberäkningar på högstadiet och gymnasiet.

På frågan varför Anne deltar i tävlingen svarar hon:

- Tävlingsmomentet var viktigt för mig och jag var nyfiken på hur jag kunde få nya tips och idéer från mina medtävlande så att jag kunde bli bättre.

Känslan av att kunna påverka är viktig och Anne skulle vilja se mer reaktioner från politikerna på det som tävlingen handlar om. Visst pratas det miljö men det blir mer fossila bränslen och smältande glaciärer. Det blir delvis lite fel nivå menar Anne. Det finns mycket enklare ting som individen kan förändra som också gör stor skillnad för klimatet.

Anne jobbar som grundskolelärare och har musik och textil som ämnen. Eftersom hon inte fått jobb i hemkommunen pendlar hon till jobb i Skåne.

- Att pendla är dåligt för miljön och kommuner borde prioritera att anställa behörigt folk i den egna kommunen, tycker Anne.

Självklart källsorteras allt i Annes hushåll. Matrester blir matlådor eller ingredienser i nya maträtter. Bär och svamp finns rikligt i skogarna. Fläder plockas och blir saft och gelé. Anne syr om kläder. Trasiga kläder blir torktrasor när de inte kan lagas. Vissa klädkedjor tar emot begagnade textilier och plagg. Hon skannar också sina förpackningar med en bower-app innan hon lämnar på återvinningsstationen och får en slant för det. Perfekt sätt för barn att utöka sin veckopeng, tycker Anne.

Några exempel på hur saker kan återanvändas

Plastkorkar från mjölk och juiceförpackningar spar Anne och skriver bokstäver på. Vips så har man ett spel typ Alfapet man kan spela med barnen. De är också bra att lägga på botten i en ytterkruka om man vill få upp innerkrukan från botten och vätskan. Kaffefilter sys av bomullstyg. Trasiga cykelslangar klipps till gummiband. Mormors spetslakan blir gardiner och tvålstumpar syr Anne in i en liten frottépåse så blir det en duschtvål. Späntad ved läggs i lagom portioner i gamla papperspåsar så har man ett färdigt startpaket till vedspisen.

Listan kan göras lång på Anne Gunnarssons miljöspartips och det är bara fantasin, engagemanget och tiden som sätter gränser för vad man kan spara.

Annes båda rottweilers Esther och Molly har till exempel dragkamp med en tuggleksak sydd av uttjänta örngott och man kan ana att de även bidrar till det ringa användandet av matavfallspåsar.

Vi önskar Anne Gunnarsson all framgång i tävlingen Minimeringsmästarna och ser med spänning fram mot upplösningen i den stora finalen oktober 2022. Tvåa på riksplanet är en bedrift i sig.
Anne vill inte medverka på bild men Esther och Molly får representera hushållet Gunnarsson.

Tävlingen kan du följa här:

https://www.minimeringsmastarna.se/

https://www.laholm.se/bo_miljo_trafik/miljo/ekokommunen/minimeringsmastarna/

https://www.facebook.com/Minimeringsmastarna

https://www.instagram.com/minimeringsmastarna/

DEn återkommande tävlingen Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 augusti 2022