JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2022 / Domstol säger nej till hotellbygget i Mellbystrand

Domstol säger nej till hotellbygget i Mellbystrand

Publicerad 12 oktober 2022

Mark- och miljööverdomstolen säger nej till detaljplanen för det nya hotellet i Mellbystrand. Det innebär att detaljplanen för Åmot 1:97 upphävs.

Detaljplanen godkändes av både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Efter det fick de som överklagade detaljplanen prövningstillstånd från mark- och miljööverdomstolen. Ett prövningstillstånd ges bara om domstolen exempelvis anser att den föregående instansen kan ha begått ett misstag eller om en dom i överdomstolen kan bidra till vägledning i andra ärenden.

Den vägledning som domen ger är att ett hotell i denna storlek räknas som ett stadsbyggnadsprojekt enligt plan- och bygglagen och därmed krävs det en miljökonsekvensbeskrivning. Kravet på en miljökonsekvensbeskrivning fanns inte när planen klubbades i kommunen men nu har lagen ändrats och kraven höjts.

Ingår i visionen för Mellbystand

Redan 2012 togs en vision för Mellbystrand fram där området pekades ut som en lämplig plats för ett hotell. Detaljplanen för hotellet antogs sedan 2020.

Bedömningen som gjorts är att ett hotell kan medföra stor positiv samhällsnytta i form av nya arbetstillfällen, ökad turism, positiva synergieffekter för befintliga näringsidkare i kusten. Ett hotell kan förlänga säsongen vid kusten.

Vad händer nu

Domen upphäver detaljplanen och domen kan inte överklagas. Just nu har vi inget politiskt beslut om vidare arbete med hotellet i Mellbystand.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 oktober 2022